Читај ми

ПОБОЉШАЊЕ ЗАПОСЛЕНОСТИ РОМА У АП ВОЈВОДИНИ

Чланица Градског већа за социјалну и дечју заштиту проф. др Сања Стојановић учествовала је на трибини поводом пројекта "Побољшање запослености Рома у АП Војводини" подржаног од стране Европске уније, који реализује Канцеларија за инклузију Рома АПВ, уз партнерску подршку Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова.
Циљ Пројекта је побољшање социјалне и материјалне позиције Рома на територији АПВ, као и њиховог запошљавања, самозапошљавања и обучавања, у складу са европским стандардима.

- Проблем незапослености је генерално проблем у социјалној заједници а изузетно је комплексан у одређеним категоријама као што је ромска популација. Први корак ка запошљавању је укључивање у образовни програм, јер су за запошљавање неопходане одређене квалификације. Интеграција у систем образовања, доста зависи од социјалне заштите и бриге о деци. Град издваја значајна средства за ромску децу предшколског узраста, а реч је о редовној вакцинацији коју спроводи здравсто и социјална заштита. Такође издвајају се средства за набавку уџбеника за основну школу социјално угоженима, као и за бесплатне ужине у школи и превоз. Поред тога постоји и наградна политика, односно они који покажу бољи успех у школи и који редовно похађају наставу, добијају и летовање о трошку Града. - нагласила је проф. др Сања Стојановић.

На трибини су такође учествовали  директор Канцеларије за инклузију Рома АПВ Душко Јовановић, начелница Градске управе за социјалну и дечију заштиту Вера Гркавац, представник Националне службе за запошљавање, као и припадници ромске националности.

Након завршене обуке, коју предвиђа Пројекат, полазници курса ће добити акредитоване сертификате за обављање стеченог занимања. Обуке ће бити дизајниране према консултацијама са локалним канцеларијама Националне службе за запошљавање, као и на основу листе тражених послова у изабраним општинама на тероторији АП Војводине. Очекивани резултати пројекта су побољшана запосленост Рома на тржишту рада у 20 општина у АП Војводини путем тренинга за одређена занимања, као и најмање 20 ромских представника који су отворили нове компаније.

Нови Сад, 12. мај 2011. године