Читај ми

Градоначелник отворио изложбу карикатура 'Пјер'

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић отворио је изложбу Пјер 2010 на којој су представљени радови овогодишњих добитника признања за карикатуру. Реч је о једном од најстаријих и најпрестижнијих конкурса карикатуре у региону, који расписује компанија Вечерње новости, а покренут је 1967. године под именом Петра - Пјера Крижанића, сликара који је почетком 20. века промовисао карикатуру као новинарски жанр.

- Велика ми је част што могу да отворим изложбу најуспешнијих карикатура Пјер и што ће награде бити уручене баш у Новом Саду. Карикатура понекад говори много више од речи. Она нас подсећа на праве вредности и указује некад на проблеме које одмах нисмо уочили. Њена особина је и корективност јер нас често усмери, и показује да увек можемо боље – рекао је градоначелник Павличић и честитао успех свим учесницима конкурса и ауторима награђених радова.

Према одлуци жирија награда за портрет карикатуру припала је Марку Стајићу за портрет Стеве Жигона, трећа награда овогодишњег ПЈЕР-а припала је Миру Стефановићу за карикатуру “Балкански стампедо”, другу награду добио је Владо Волаш за карикатуру “Венчање”, а Јован Шкомац освојио је најпрестижнију награду у српској карикатури „Златног Пјера“ за карикатуру чији би поднаслов могао да буде “Ко ће кога спасти или ко ће први потонути'.

Директор компаније Вечерње новости и главни уредник Манојло Вукотић рекао је да су се, за разлику од ранијих година, овога пута карикатуристи више бавили проблематиком из свакодневног живота, и оценио да је то допринело њиховој занимљивости и вредности. Ове године, конкурс је окупио 155 аутора са 623 рада, а 123 карикатуре ушле су у ужи избор и представљене су на изложби у Српском народном позоришту, коју ће Новосађани моћи да погледају до 3. маја.

 

 

Нови Сад, 26. април 2011. године