Читај ми

У НОВОМ САДУ ПОДЕЉЕНО 4000 САДНИЦА ДРВЕЋА ГРАЂАНИМА

Поводом обележавања Светског дана шума у 2011. години, која је проглашена Међународном годином шума, Град Нови Сад и Институт за низијско шумарство и животну средину Нови Сад организовали су акцију бесплатне поделе 4 000 садница храста, бреста, јасена и липе у центру града.

Током акције, градоначелник Новог Сада Игор Павличић, заједно са директорком Института за низијско шумарство и животну средину др Клашња Бојаном, скренуо је пажњу на значај повећања шумовитости целе земље, као и њених урбаних насеља, а самим тим и побољшање квалитета животне средине.

- Драго ми је што је одзив суграђана велики. Прошле године засадили смо 27 000 нових садница, а Град ће и ове године издвојити значајана средства за озелењавање, јер у Новом Саду и Војводини нема довољно зелених површина. Управо овакаве акције су начин на који можемо да ситуацију променимо на боље – рекао је градоначелник Павличић.

Др Клашња Бојана рекла је да је Институт за низијско шумарство и животну средину Нови Сад једна од водећих институција из те области у нашој земљи али и на Балкану, и да учешћем у овој акцији, имају жељу да допринесу заштити и унапређивању животне средине.

Светски дан шума слави се од 1971. године као подсетник друштву на значај шума, када је организација УН за храну и пољопривреду подржала ту идеју, верујући да би такав догађај допринео повећању свести о важности шума. Тим поводом, изабран је 21. март, као дан јесење равнодневнице на јужној, односно пролећне на северној хемисфери, као дан прославе и обележавања три кључна аспекта шумарства - заштите, производње и рекреације.

Нови Сад, 21. март 2011. године