Читај ми

OTVOREN DEO NAUČNO-TEHNOLOŠKOG PARKA NAMENјEN FAKULTETU TEHNIČKIH NAUKA

Prva faza izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu je završena i deo tog objekta od 10 000 kvadrata danas je počeo da koristi Fakultet tehničkih nauka. Prisutnima na otvaranju obratili su se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, šefica regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre i dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački.

-  Ovo nije samo najpametnija i najzelenija zgrada u našem gradu, ovo je sistem za budućnost koju predstvalјa ekonomija znanja, nauke i inovacija i sasvim je prirodno da je smeštena u Novom Sadu uz univerzitetski kampus. Nadam se da ćemo uz pomoć Vlade i na SPENS-u uskoro imati Centar za istraživanje veštačke inteligencije, i tako oformiti savremeni klaster koji je neophodan ako želite da budete konkurentiji i uspešniji. Od kako smo položili kamen temelјac za izgradnju ove zgrade, nezaposlenost smo smanjili za 50 posto, smanjili smo izvoz naših mozgova, a povećali izvoz softvera. Došli su veliki, svetski brendovi u Srbiju i u Novi Sad. To je Srbija kakva želimo da bude, a budućnost su studenti, i oni koji će to tek biti, budućnost su naši građani – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Sumirajući rezultate republičke Vlade koja završava mandat, premijerka Brnabić je naglasila da Srbija do 2014. godine nije imala ni jedan Naučno-tehnološki park, a da će ih uskoro imati četiri i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku.

- Tu je i čitava mreža start-ap centara širom naše zemlјe. Zadatak nam je bio da počnemo transformaciju ekonomije i društva tako da budu zasnovani na znanju, inovacijama, preduzetništvu, istraživanju i razvoju. Gradimo jednu bolјu budućnost za generacije koje dolaze. Danas su sve škole povezane na internet, sa programiranjem kao obaveznim predmetom od petog razreda osnovne škole, tako da imamo infrastrukturu za tu bolјu budućnost – istakla je Ana Brnabić.

Projekat ''Istraživanje i razvoj'' koji sprovodi Vlada RS, Evropska investiciona banka finansira sa 200 miliona evra, i to je jedan od najvećih programa te vrste u javnom sektoru u regionu Zapadnog Balkana.

- Projekat je ambiciozan i svobuhvatan i treba da stvori bolјe uslove za rad istraživačima, studentima, profesorima i svima onima koji žele da razvijaju svoje ideje. Cilј je bio da zajednički doprinesemo smanjivanju pojave odliva mozgova – rekla je Dubravka Negre. Prema rečima Igora Mirovića, izgradnjom Naučno-tehnološkog parka stvorena je nova inovaciona snaga Srbije. Kako je izjavio, narednih nedelјa će početi realizacija druge faze koja će uspostaviti sistem održivosti Naučno-tehnološkog parka, kao i izgradnja zgrade Instituta ''Biosens''.

Prof. dr Rade Doroslovački zahvalio se Vladi Srbije, Pokrajinskoj Vladi, Gradu Novom Sadu, EIB i Jedinici za upravlјanje projektima na zajedničkom angažmanu oko projekta koji će, kako je ocenio, biti okosnica razvoja IT struke u Srbiji.

Novi Sad, 29. januar 2020. godine