Читај ми

ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ ''СЛОВАЧКЕ НАРОДНЕ НОШЊЕ У ВОЈВОДИНИ''

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и амбасадорка Републике Словачке Дагмар Репчекова присуствовали су отварању фестивала "Словачке народне ношње у Војводини" који има за циљ да допринесе очувању 270 година дуге традиције и историје Словака у Војводини. Реч је о првом Фестивалу, а организатор је Културни центар ''Кисач''. Према речима директора те установе Павела Суровог учесници манифестације дошли су из свих словачких места у Војводини.

- Није овде реч само о ношњама, него о Фестивалу који представља културу и традицију Словака. Словачка национална заједница доприноси интернационалном културолошком богатству Војводине, односно Србије, а овакви догађаји нас чине поносним и дају нам за право да се кандидујемо за Европску престоницу културе 2021. године. Ова манифестација једна је од многих које показују вековни суживот и заједништво на овим просторима - истакао је градоначелник Милош Вучевић.
Како је изјавио Игор Мировић Покрајинска влада ће увек подржавати фестивале који представљају културу и традицију националних мањина.

- Окупили смо се овде да покажемо да смо јединствени у различитости и да поштујемо једни друге - нагласио је Мировић.
У оквиру Фестивала уприличена је модна ревија ношњи карактеристичних за разна места у којима живе Словаци. Посетиоци су могли да виде чак 270 различитих ношњи, од којих су поједине старе и више од 100 година. Осим ревијалног дела, Фестивал прате и две изложбе: изкожба“ Словачке ношње у свакодневном животу“ и једна ексклузивна, припремана 5 месеци.

Нови Сад, 1. октобар 2016. године