Читај ми

НАСТАВАК ИЗГРАДЊЕ СОМБОРСКОГ БУЛЕВАРА

Изградњом друге деонице булевара, на потезу од Улице Јожефа Атиле до Улице цара Душана, у дужини од око 790 метара настављају се радови на Сомборском булевару.

У делу булевара од Јожефа Атиле до кружне раскрснице, која ће спојити Булевар Европе и Сомборски булевар, изградиће се два коловоза са по две саобраћајне траке у оба смера (ширине по 3,50 метра), као и разделно острво ширине 4,50 метра. Коси паркинзи ће бити са обе стране коловоза, а после сваког четвртог паркинг места предвиђен је простор ширине 1,60 м за садњу дрвећа. Зелени појас између паркинга и бициклистичких стаза ширине је 1,25 м. Бициклистичке стазе ширине 2 метра и тротоари ширине 3 метра налазиће се са обе стране коловоза. У раскрсницама биће изграђене нише за лева скретања возила и нише за БУС стајалишта ширине по 3 м. Одводњавање атмосферских вода са свих саобраћајних површина биће решено преко сливника изван коловоза који се везује на нову канализацију.

На укрштању Булевара Европе са Сомборским булеваром изградиће се кружна раскрсница. У самом кругу раскрснице биће две саобраћајне траке. Булевар Европе, од Браће Груловић до кружне раскрснице, биће изграђен у пуном профилу, два коловоза са по три саобраћајне траке у дужини од 160 метара.

У циљу побољшања протока саобраћаја, извршиће се и реконструкција две раскрснице и проширити коловоз у улицама у зони ових раскрсница. Раскрснице које ће бити реконструисане су раскрсница где се укрштају улице Цара Душана и Иве Андрића са Булеваром цара Лазара, и раскрсница улица Хероја Пинкија и Иве Андрића.

Реализацијом ове инвестиције и изградњом велике кружне раскрснице повезаће се Сомборски булевар, Булевар Европе, Улица цара Душана и Булевар цара Лазара, чиме ће бити употпуњена путна мрежа и умногоме измењена слика града. Комплетним завршетком изградње Сомборског булевара створиће се услови за растерећење саобраћаја на западном улазу у град, смањиће се гужве у Футошкој, Јеврејској улици као и на Булевару Михајла Пупина, брже ће се повезати западни делови града са Лиманима, смањиће се гужве у околним улицама и остварити претпоставке за развој Телепа и Адица. Извођач радова је Пут-инвест доо, Сремска Каменица, а вредност инвестиције је 329.965.559 динара.

Нови Сад, 1. август 2011. године