Читај ми

НЕОПХОДНО УБРЗАВАЊЕ ПРОЦЕСА СТВАРАЊА ПРИСТУПАЧНОГ ДРУШТВА

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да  друштво и држава морају да пронађу модалитет да убрзају реализацију мера којима треба да се обезбеде оптимални услови за живот тим људима.
- Особе са инвалидитетом могу да се третирају само у контексту различитости и никако другачије. Нажалост препреке за оставривање њихових најосновнијих права су и даље присутне у великој мери, и нису само материјалне него се огледају у дискриминацији од стране околине. Град Нови Сад тренутно ради на изради акционог плана Стратегије приступачности која подразумева системско решавање тог проблема, укључујући у процес и државни и цивилни сектор, а у циљу унапређивања квалитета живота свих грађана – нагласио је градоначелник Милош Вучевић. 

Град Нови Сад у оквиру социјалне политике предвиђа бесплатан боравак у вртићима и дневном боравку у основној школи за децу и омладину са инвалидитетом. Такође по јавном конкурсу реализују се програми удружења особа са инвалидитетом којима се обезбеђују посебни облици социјалне заштите, а који су од интереса за Град Нови Сад као што су Инфо центар, Диспечерски центар, Дневни боравак од особе са инвалидитетом узраста од 27 до 45 година, курс гестовног говора, климатски и рехабилитациони опоравак. Особама са инвалидитетом обезбеђено је бесплатно паркирање као и превоз у градском и приградском саобраћају, а путем Акционог плана запошљавања подстиче се запошљавање особа са инвалидитетом. У Специјализованом предузећу за запошљавање особа са инвалидитетом „Дес“ Нови Сад запослено је 20 људи, а финансирано је покретање сопственог бизниса за 10 лица, као и финансирање обуке за 1.432 незапослена лица.

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се особама са инвалидитетом омогући једнако уживање људских права и равноправно суделовање у друштвеном животу.

Нови Сад, 3. децембар 2012. године