Читај ми

НЕМАЊА БЛАГОЈЕВИЋ ПРВИ СТИГАО ДО БОГОЈАВЉЕНСКОГ КРСТА

На велики хришћански празник Богојављење, на обали реке Дунав у Сремској Каменици седми пут заредом одржано је пливање за Часни Богојављенски крст. Након литургије одржане у Храму рођења пресвете Богородице, крст је спуштен до Дунава, надомак стадиона „Фрушкогорац“, а затим су министар одбране Александар Вулин, заменик градоначелника Срђан Кружевић и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин положили освештани ледени крст у реку.

- Велико је задовољство присуствовати догађају који је и ове године ујединио важне институције и организације нашег друштва како би ова манифестација била што успешније реализована. Такође, овде се данас окупио и велики број грађана што показује да наш народ воли и поштује своје обичаје и традицију и да је достојан својих предака. Желим да честитам свима који су данас добровољно, из личног осећања потребе и жеље ушли у хладну реку, свако од њих је победник-изјавио је Срђан Кружевић.

Према речима министра одбране Александра Вулина сви они који су данас скочили у Дунав нису пливали само да би показали колико су снажни и храбри, већ су то учинили из љубави према свом народу, земљи и вери.

-Они су пливали за своју браћу која се налазе у Републици Српској, у Босни и Херцеговини, у Словенији, Македонији, у Црној Гори. Докле год је оваквих момака и девојака, овог народа и наше државе, Срби нигде неће бити сами и остављени – нагласио је министар Вулин.

Часни крст има посебну симболику, циљ пливања за њега на Богојављење је добијање божијег благослова и он представља симбол здравља за све људе који плове и који ће пловити том реком. Ове године за Богојављенски крст, пливало је преко 100 учесника, од тога 4 жене. Раздаљину од 33 метра први је препливао двадесетдвогодишњи Немања Благојевић из Крушевца, који у Сремској Каменици похађа Центар за основну полицијску обуку и тренира ватерполо. Он је истакао да му пливање за Часни крст представља велико задовољство и да је то чинио и претходних година.

Догађај је одржан у организацији Месне заједнице Сремска Каменица и Српске православне цркве, а реализацију догађаја помогли су Одред Жандармерије Новог Сада, Речна флотила Новог Сада, јавно- комунална предузећа „Градско зеленило“ и „Градска чистоћа“, Хитна помоћ, „Дечије село“, ФК „Фрушкогорац“, ЈП СПЦ „Војводина“, КУД „Вила“ и ресторан „Фрушкогорски салаш“.

Нови Сад, 19. јануар 2020. године