Читај ми

НЕДЕЉА ПРОМОЦИЈЕ ДОЈЕЊА У НОВОМ САДУ

Национална кампања „Недеља промоције дојења 2016. године” одржава се од 3. до 9. октобра под слоганом „Дојење: кључ одрживог развоја“. Институт за јавно здравље Војводине у склопу обележавања ове значајне здравствено-промотивне кампање у партнерству са здравственим и просветним установама Јужнобачког округа, а посебно са Клиником за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине и Домом здравља „Нови Сад“ организовали су  јавну манифестацију у Градској кући.

На манифестацији су поред члана Градског већа за здравство проф. др Золтана Хорвата учествовали и представници Института, Дома здравља „Нови Сад“ и Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине који су том приликом представили активности које предузимају у вези са промоцијом и заштитом дојења.

- За датум обележавања Недеље промоције дојења симболично је изабрана 40. недеља у години, зато што трудноћа траје четрдесет недеља. Најбоља храна коју беба по рођењу може да конзумира је мајчино млеко, које чува бебино здравље, и које детету даје све неопходне заштитне и хранљиве материје. Исто тако, дојење је важно и за мајку, а свакако треба истаћи значај незаменљивог контакта између мајке и детета приликом дојења. Град Нови Сад препознаје важност дојења и сваке године подржава ову манифестацију, али и све оне које се тичу деце која су наша будућност -  истакао је проф. др Золтан Хорват.

О кампањи, значају дојења за мајку и дете и активностима које предузимају у промоцији дојења говорили су и проф. др Тихомир Вејновић и др мед. сци. Љиљана Добрић са Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине, као и начелница Центра за промоцију здравља доц. др Оља Нићифоровић-Шурковић.

- Захваљујући тимском раду на нашој Клиници, уз подршку Дома здравља „Нови Сад“ и Школе за труднице, успели смо да одржимо висок проценат ексклузивног дојења бар у првих месец дана. Битно је истаћи да је дојење и подстицање дојења у породилиштима од пресудног значаја за касније здравље наше деце. Познато је да мајчино млеко спречава низ алергијских стања, инфекција, да јача имунитет беба, и оно што је важно је да смањује ризик мајкама од добијања карцинома дојке – рекао је проф. др Тихомир Вејновић.

Институт за јавно здравље Војводине годинама подржава акцију Светске федерације за подршку дојењу, и према речима начелнице Центра за промоцију здравља доц. др Оље Нићифоровић-Шурковић  ради и на едукацији како мајки, тако и здравствених радника на тему подршке дојењу.

- У недељи промоције дојења, 7. октобра, у просторијама Школе за труднице у објекту „Змај Огњена Вука“, у сарадњи са Центром Хармонија организоваћемо радионицу за труднице које похађају школиоцу под називом „Значај дојења за рани развој детета“, коју ће одржати Јелена Бранковић – истакла је доц. др Оље Нићифоровић-Шурковић.

У склопу манифестације у Градској кући је приказана изложба дечијих радова пристиглих на конкурс чија је тема била подршка дојењу, а организована је и приредба деце из ПУ „Радосно детињство“ у част десет мајки и беба са територије Новог Сада које су ексклузивно дојене и којима су додељене захвалнице и поклони обезбеђени од стране спонзора.

„Недеља промоције дојења“ је глобална кампања, чији је иницијатор Светска алијанса за подршку дојењу, која се одржава у преко 150 земаља света, са циљем да се створи и подигне друштвена свест о значају и предностима дојења, али и да се обезбеди подршка дојењу чиме се унапређује заштита здравља мајке и детета.

Нови Сад, 5. октобар 2016. године