Читај ми

НЕДЕЉА ПРОМОЦИЈЕ ДОЈЕЊА

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват присуствовао је конференцији за новинаре поводом здравствено - промотивне кампање  "Недеља промоције дојења". Ова кампања чији је иницијатор Светска алијанса за подршку дојењу, одржава се у преко 150 земаља света са циљем да се створи и подигне друштвена свест о значају и предностима дојења, да се обезбеди подршка дојењу и унапреди заштита здравља мајке и детета.

-Према истраживању УНИЦЕФ-а о стању деце у свету, само једна трећина новорођенчади се храни природним, мајчиним млеком што је заиста поражавајући податак. Веома је важно да укажемо на значај дојења које доприноси бољем здрављу беба, али и успостављању нераскидиве везе између мајке и деце и зато подржавамо овакве кампање - изјавио је проф. др Золтан Хорват.

О кампањи, значају дојења за мајку и дете и активностима које предузимају у промоцији дојења говорили су представници Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине, Дома здравља "Нови Сад" и Института за јавно здравље Војводине. Према речима начелнице неонатологије у Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине Љиљане Добрић мајчино млеко није само храна већ и стимуланс за инуни систем, здравље и живот. Она је објаснила да природно млеко нема алтернативу будући да не садржи адитиве, вештачке боје и агенсе који могу да оштете бебино здравље. Педијатар Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља „Нови Сад“ Слађана Јовановић је истакла да су према подацима ове здравствене установе дојена деца здравија, немају честе респираторне, гастроинтестиналне инфекције и упале уха.

Том приликом, у Свечаној сали Градске куће постављена је изложба дечијих радова пристиглих на конкурс за децу предшколског и основношколског узраста на тему "Дојење – победнички поен за живот“, а члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват доделио је награде ауторима најуспешнијих радова.

Ове године Недеља промоције дојења на светском нивоу слави двадесет година обележавања. У нашој земљи симболично је изабрана 40. недеља у години, зато што трудноћа траје четрдесет недеља и она се обележава од 1. до 7. октобра под слоганом „Разумети прошлост - планирати будућност“. Уз подршку Градске управа за здравство организована је едукација за 78 здравствених радника, а све установе које се баве здравственом заштитом мајке и детета интензивирале су своје активности на промоцији дојења.

Нови Сад, 29. септембар 2014. године