Читај ми

НАСЕЉЕ БАНГЛАДЕШ ДОБИЛО СТРУЈУ

У присуству члана Градског већа за социјалну и дечју заштиту проф. др Сање Стојановић, становници ромског насеља Бангладеш добили су електричну енергију после 37 година. За прикључење шездесет стамбених јединица на електроенергетски систем, Град Нови Сад је, преко Градске управе за социјалну и дечију заштиту обезбедио средства Центру за социјални рад, у износу од 1.894.437,60 динара.

-Ово је почетак акција које се односе на решавање проблема у ромским насељима које Град Нови Сад подржава и спроводи преко своје Управе за социјалну и дечју
Заштиту, и значајну улогу у том процесу имају и представници ромске националне заједнице- истакла је том приликом проф.др Сања Стојановић.

Екуменска хуманитарна организација је својим активностима допринела да ромско насеље Багладеш од 2003. године стекне основне претпоставке да постане уређено насеље, а Ромски ресурсни центар те организације сада је обезбедио око 140 000 евра за реализацију пројекта увођења електричне енергије, за 69 породица. Та средства уложена су у израду пројекта електро-инсталација и друге потребне документације, као и у неопходан ел.материјал за извођење радова. Новац је искоришћен и за едукацију самих корисника.
Насеље Бангладеш датира од 1972. године. Настало је интервенцијом Центра за социјални рад Града Новог Сада када је у једној ромској колонији у Новом Саду, после пожара, 100 ромских породица пресељено на Бангладеш- бившу фарму Центра, која је тада адаптирана и претворена у простор за становање. Насеље се налази на осам километара од центра Новог Сада, односно на другом километру магистралног пута Нови Сад – Руменка.

Нови Сад, 23. октобар 2009. године