Читај ми

НАПРЕДУЈУ РАДОВИ НА РЕВИТАЛИЗАЦИЈИ ГРАДСКОГ ЈЕЗГРА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са сарадницима данас обишао радове који се увелико изводе на уређењу градског језгра Новог Сада, а  који у првој фази реализације, обухватају Позоришни трг, Успенску улицу и део пролаза између Српског народног позоришта и ТЦ „Аполо“. Вредност ове инвестиције износи 378 милиона динара, а радови који су започети у марту ове године биће окончани, према Уговором предвиђеном року, до 25. новембра 2021. године.

- Сваки дан док долазим на посао могу да се уверим да се радови на уређењу овог дела центра града, на овом можда најбоље организованом градском градилишту, одвијају без престанка. Радови на потезу од Позоришног трга и Успенске цркве до Градске куће ће бити окончани до краја новембра и ово ће постати један од најлепших делова нашег града. Не да нико више неће имати проблем да прође Позоришним тргом, него ће сви са задовољством долазити у овај део центра који ће служити на понос свих Новосађана. Настављамо да улажемо у Нови Сад, да стварамо бољи, јачи, развијени и богатији град – рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да радове на реконструкцији фасаде и декоративног осветљења СНП-а финансира Покрајинска влада, док Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада финансира партерно уређење и постављање ограде око Успенске цркве.

Од Успенске цркве до СНП-а тренутно се изводе радови на поплочавању гранитним плочама. Завршени су бетонски радови у оквиру израде континуалних клупа које се облажу тиковином у Успенској улици и делу платоа испред СНП-а. Завршено је и бетонирање аутобуске нише, док ће свако аутобуско стајалиште садржати интерактивне информационе панеле. На самом Позоришном тргу, односно платоу испред СНП-а у току су завршни радови на изградњи фонтане која је осмишљена као комплекс водених површина. У овој зони су у току бетонски радови на изради чесме као и уградња жардињера и елемената садних јама. Планирано је да се засади 25 нових стабала и 708 комада жбунастих биљака.  Од укупно 8.110m² површине која се сада реконструише, зеленило ће заузимати трећину, тачније 2.714m².

Посебан печат овом простору даће и „Меморијална трака“ која ће представљати успомену на некадашњу малу Јеврејску улицу, која је овде постојала до 70-година прошлог века. У плану је и реконструкција декоративног осветљења СНП-а и расвете надстрешнице главног улаза СНП-а, као и радови на партерном уређењу око Храма Успења Господњег. У току је израда техничке документације за уређење преосталог дела градског језгра Новог Сада, уговорене вредности 22,4 милиона динара. Завршена је израда пројекта за 1. фазу, а у току је пројектовање 2. 3. и 4. фазе.

Нови Сад, 16. јул 2021. године