Читај ми

НАПРЕДУЈУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ПАЛАТЕ ПРАВДЕ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић заједно је са министарком правде Мајом Поповић, амбасадором и шефом Делегације Европске уније у Републици Србији Емануелом Жиофреом, и председником Вишег суда у Новом Саду Мирославом Алимпићем обишао радове на изградњи зграде правосудних орага у Новом Саду. У том важном инфраструктурном објекту биће смештена кривична одељења Основног и Вишег суда у Новом Саду, као и Основно и Више тужилаштво.

Градоначелник Ђурић изразио је задовољство због напретка радова на изградњи новосадске Палате правде, за чију изградњу је Град уступио парцелу, и захвалио се становницима градске четврти на стрпљењу.

- Надам се да ће ова нова и модерна зграда Новосађанима служити на понос-  истакао је он.

Приликом обиласка радова, министарка Поповић рекла је да је нова зграда правосудних органа у Новом Саду само једна у низу грађевинских инвестиција, којом Министарство правде Републике Србије настоји да унапреди услове за рад судија, јавних тужилаца и запослених у правосудним органима, како би се нашим грађанима омогућио лакши, бржи и ефикаснији присуп правди.

- Драго ми је што имамо прилику да још једном будемо сведоци активности које Министарство правде спроводи у циљу унапређења рада нашег правосуђа, уз подршку партнера из Делегације Европске уније у Републици Србији и града Новог Сада -  изјавила је министарка.

Она је нагласила да су уложени велики напори да се нови објекат, површине од преко 10 000 m2, који чине две подрумске етаже, сутерен, приземље и шест спратова, уклопи у постојећи амбијент, уз максимално очување зелених површина. Поповић је истакла да се зграда правосудних органа гради у складу са највишим европским стандардима, према тзв. „Моделу тужилаштава“, пројектованом уз подршку Европске уније, кроз Програм ИПА 2017.

-Да би правосудни систем функционисао, потребно је да има неопходну инфраструктуру за ефикасно обављање делатности, због чега смо данас овде, у обиласку радова на Палати правде у Новом Саду. То је уједно и разлог због кога смо подржали санацију и изградњу правосудне инфраструктуре широм земље, укључујући и раније зграду Палате правде у Београду - рекао је Емануеле Жиофре, амбасадор Делегације ЕУ у Србији. Он је додао да ће зграда суда у Новом Саду омогућити приступ особама са инвалидитетом и понудити посебан, заштићенији улаз за сведоке и жртве, што позитивно утиче на приступ правди, како у физичком тако и у ширем смислу - Улагање у објекте судовa и тужилаштва је стратешко улагање које иде руку под руку са другим додатним видовима ЕУ подршке реформама правосудног система и широј области владавине права. Ефикасно, независно и одговорно правосуђе је кључно за пут Србије ка ЕУ, али је и од суштинског значаја за боље обезбеђивање правде грађанима и привредним субјектима- закључио је Жиофре.

Председник Вишег суда у Новом Саду Мирослав Алимпић захвалио се Министарству правде, Граду Новом Саду и партнерима из Европске уније на уложеним средствима и труду да се будућа зграда правосудних органа сагради. Он је изразио очекивање да ће судије, јавни тужиоци и запослени у правосуђу имати адекватне услове рада према високим стандардима, када је реч о савременој опреми и безбедности објекта.

Обиласку грађевинских радова присуствовали су и шеф Кабинета министарке правде Маријана Савић Симић, помоћници министарке Горан Џафић и Бранислав Стојановић, посебна саветница министарке правде Снежана Радановић и саветник у Кабинету министарке Саша Гегић.

Пратећу презентацију можете преузети на следећем линку:

https://wetransfer.com/downloads/06a226a163b3a4b19b368d951db54e642023012...

Нови Сад, 26. јануар 2023. године