Читај ми

НАЈАВЉЕНО 3. CISM СВЕТСКО ВОЈНО ПРВЕНСТВО У БАСКЕТУ 3Х3

Заменик градоначелника Игор Црнобарац присуствовао је конференцији за медије у Медија центру Спортског и пословног центра „Војводина“ (СПЕНС-а) на којој је најављено одржавање 3. CISM (Conseil International du Sport Militaire) Светског војног првенства у баскету 3Х3. Према речима организатора, Делегацијe Републике Србије при Међународном савету за војне спортове CISM, ово такмичење у периоду од 17. до 21. јуна 2024. године у Новом Саду окупља војне репрезентације оружаних снага из 20 држава чланица Међународног савета за војне спортове CISM са четири континента.

- Нови Сад већ има завидно искуство у организовању великих догађаја са међународним учешћем и поред тога што је био Европска престоница културе и Европска омладинска престоница, показао је да може да реализује велике спортске догађаје, те верујем да ће и овог пута бити добар домаћин. Рекао бих да оно што нас посебно препоручује јесте развијена спортска инфраструктура и искуство у организацији спортских такмичења међународног карактера. У нашем граду је организован први Challenger 3x3 под покровитељством ФИБА 2019. године, а прошле године одржан Ultra Challenger на ком су учествовале бројне екипе баскеташа 3x3 из целог света. Такође, Нови Сад има и најбоље баскеташе на свету, браћу Стефана и Страхињу Стојачића. Град Нови Сад је од почетка укључен у логистичку, техничку и стручну подршку у организацији и реализацији овог спортског догађаја и верујем  да ће бити добар домаћин и да ће сви понети најлепше утиске из нашег града – рекао је Црнобарац и  позвао све Новосађане да 19. јуна  и 20. јуна дођу у Малу салу СПЕНС-а и поздраве такмичаре из целог света и уживају у правом празнику спорта у Новом Саду.

Пуковник др Негован Иванковић, шеф Делегације Републике Србије при CISM-у, је истакао да је Републици Србији након јубилеја дведесет година чланства у овој организацији указана част да буде домаћин овако престижног такмичења и да то јасно говори да јој је уједно одато признање на посвећености циљевима и идеалима које CISM као организација промовише путем слогана „Пријатељство кроз спорт“.

- Након јутарње церемоније отварања 19. јуна, почиње такмичење у оквиру којег ће бити одиграно 36 утакмица, у периоду од 15 до 21 часова. Такмичење се наставља 20. јуна елиминационом фазом и борбом за најсветлија одличја у термину од 9 до 14 часова – додао је пуковник Иванковић.

Генерал-мајор Олег Ботсман из Оружаних снага Руске Федерације, члан борда директора Међународног савета за војне спортове CISM-a је одао признање Републици Србији и њеним напорима у оквиру мирнодопске политике што се, између осталог, огледа и у изузетној организацији овог такмичења са којег се шаље порука мира и пријатељства као најважнијих тековина овог спортског такмичења оружаних снага.

Пуковник Том Билерс из Оружаних снага Сједињених Америчких Држава, технички делегат такмичења и репрезент CISM-а је такође искористио прилику да похвали организаторе, истичући да сматра да објекат СПЕНС-а нуди изузетне техничке услове за одржавање такмичења на овако високом нивоу. Такође, нагласио је да има веома позитивне утиске о граду и гостољубивости домаћина, што, како је рекао, свакако доприноси успешној организацији овог такмичења.

Током конференције, организатори су навели да је улаз на све утакмице бесплатан, а да се такмичење отвара наступом репрезентације Републике Србије 19. јуна од 15 часова.

Нови Сад, 18. јун 2024. године