Читај ми

НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ РАДОВИ СА КОНКУРСА „ЗДРАВЉЕ НА УСТА УЛАЗИ“

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват присуствовао је приредби коју у оквиру здравствено - промотивне кампање „Октобар, месец правилне исхране“ организују Институт за јавно здравље Војводине и Управа за здравство Града Новог Сада. У сали Завода за здравствену заштиту студената изложени су најбољи ликовни и литерарни радови који су пристигли на конкурс „Здравље на уста улази“, а ауторима најуспешнијих радова додељене су награде. На конкурсу су учествовала деца из ПУ „Радосно детињство“ и ученици основних школа са територије Јужнобачког округа.

-Октобар је месец здраве исхране, а деца правилне навике о здравој прехрани треба да стичу од малих ногу, јер ће та знања примењиавати у каснијем животу. Град Нови Сад подржава овакве акције и то ће наставити да ради и убудуће. Ове године акценат је стављен на употребу протеина у исхрани, а одржани су бројни семинари за лекаре, наставнике и све оне који раде с децом, како би могли на што бољи начин да примене знања и вештине у припремању здравог оброка- рекао је  проф. др Золтан Хорват.

На конкурс „Здравље на уста улази“ који је расписан за децу школског и предшколског узраста пристигло је укупно 446 ликовних и 39 литерарних радова. Национална здравствено - промотивна кампања "Октобар, месец правилне исхране" реализује се на територији Републике Србије од 2001. године. У Новом Саду, активности у оквиру кампање спроводе се од 16. октобра, Светског дана хране, па до 8. новембра, Европског дана правилне исхране.

Према речима др Оље Нићифоровић-Шурковић циљ националне кампање „Октобар, месец правилне исхране“ је да становништво учи о правилној прехрани.

- Посебан акценат стављен је на децу и омладину, али и на све друге групације становништва. Задатак Института за јавно здравље Војводине је да обезбеди едукативна средства, материјал за едукаторе како би унапредили своја знања и вештине када је у питању правилна исхрана, редовност и избалансираност оброка, као и физичка активност. Такође је неопходно учити  и о групацијама храњивих материја које су битне за свакодневну исрану. У најчешће грешке које млади чине спадају неродовност оброка и недовољан унос храњивих материја попут воћа и поврћа. Важан је и унос микроелемената и витамина, али кроз разноврсну прехрану, а не само у виду суплемената- рекла је др Оља Нићифоровић-Шурковић.

Нови Сад, 31. октобар 2016. године