Читај ми

НАЈЈАЧИ ЧОВЕК НА СВЕТУ НАЈАВИО СПЕКТАКЛ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствовао је промоцији стронгман спорта на Тргу слободе поводом такмичења светске Стронгмен лиге шампиона које ће бити одржано у Новом Саду. Том приликом, прослављени спортиста Ервин Катона, актуелни шампион лиге – освајач титуле за 2011. годину, приредио је грађанима својеврсни перформанс у центру града и приказао Новосађанима неке од дисциплина које ће бити у прилици да виде у суботу 5. маја 2012. године на платоу СПЕНС-а где је заказано такмичење.

- Град је ове године покровитељ светски познате манифестације – такмичења Стронгмен лиге шампиона. Нешто што ће 800 милиона гледалаца широм света моћи да види путем телевизије, биће управо код нас у Новом Саду у суботу 5. маја на платоу код Спенса. Позивамо све суграђане да дођу и да виде овај светски спектакл, да на најбољи начин промовишемо наш град и да будемо добри домаћини. Честитке Ервину за све што смо видели данас, а у суботу нас очекује наставак овог перформанса када ћемо видети ко су најјачи људи из целог света - рекао је градоначелник Новог Сада Игор Павличић.

- Желим да се захвалим Граду и градоначелнику што су нам изашли у сусрет да организујемо ово такмичење у Новом Саду. Биће шест дисциплина, од вуче аутобуса, дизања великих балвана, до бацања тегова од 25 кила, а такмичари у наш град долазе из 10 држава из целог света – рекао је Ервин Катона и позвао све да дођу на овај бесплатан спектакл у суботу тачно у подне.

Стронгман спорт води корене из Шкотске, од пре око 600-700 година и првенствено је био замишљен као такмичење краљевских телохранитеља, све док 1977. године није постао спорт. Правила и систем такмичења преузети су из шкотске игре, али су дисциплине отежане: вучење камиона, ношење бетонске кугле, ношење челичних кофера, окретање тракторских гума, дизање балвана изнад главе и друго. Ервин Катона је најјачи човек у Србији и тренутно први најјачи човек у Лиги шампиона. Он држи светски рекорд у дисциплини Viking Press и Гинисов рекорд у дисциплини Рампа - подизање два аутомобила по 1000 кг под нагибом од 15 степени у трајању од 1,02 мин.

Нови Сад, 30. април 2012. године