Читај ми

МЛАДИ ИЗ 15 ЗEМAЉA JУГOИСТOЧНE EВРOПE НА ПРИЈЕМУ КОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са чланом Градског већа за спорт и омладину Огњеном Цвјетићанином примио у Градској кући представнике Националних савета за младе из 15 земаља Југоисточне Европе који су у тродневној посети Новом Саду у склопу процеса кандидатуре Новог Сада зa Oмлaдинску прeстoницу Eврoпe. Пријему је присуствовао и цео пројектни тим „ОПЕНС 2019“ на челу са координатором иницијативе Вукашином Гроздановићем.

„Oмлaдинскa прeстoницa Eврoпe“ je титулa кoja сe дoдeљуje Eврoпскoм грaду нa пeриoд oд гoдину дaнa, а изaбрaнoм грaду сe пружa приликa дa крoз вишeнaмeнскe прoгрaмe прикaжe свoj културни, друштвeни, пoлитички и eкoнoмски живoт и рaзвojне програме зa млaдe.

- Борићемо се да Нови Сад, поред тога што је понео титулу Европске престонице културе 2021. године, постане и Омладинска престоница Европе 2019. Другу годину заредом смо у најужем избору, и сматрам да смо направили снажан искорак у односу на прошлогодишњу кандидатуру. У овај пројекат укључено је преко 100 невладиних омладинских организација и удружења, као и велики број појединаца. Имамо сјајну подршку Кровне организације младих, која ће у Бугарској приликом одлуке о додели титуле, надам се бити изабрана за пуноправног члана Европског форума младих, што је у интегративним процесима за нашу државу веома битан сегмент. Такође, велику подршку у овој кандидатури добили смо од Владе Републике Србије на челу са Премијером, као и од Покрајинске владе и администрације, и уз помоћ те синергије подигли смо и партиципативност невладиног сектора до максимума за омадински сектор. Окосница ове кандидатуре се у доброј мери наслања и на „Youth Creative Polis“, простор за младе у Кинеској четврти, где се данас отвара Омладински клуб. Верујем да корачамо стабилним корацима ка добијању титуле Омладинске престонице Европе 2019, и да ће победа коју смо извојевали у Бриселу 13. октобра бити добар подстицај и за ову кандидатуру - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Милица Шкиљевић представница Кровне организације младих Србије захвалила се градоначелнику Милошу Вучевићу и Граду Новом Саду на сарадњи и безрезервној подршци.

- Посета представника Националних савета за младе из 15 земаља Југоисточне Европе је веома важан знак и импулс како за омадинску политику Србије, тако и за наше младе, јер се њихови ставови и мишљења узимају у разматрање на европском нивоу. Када је реч о самој кандидатури, Кровна организација Србије и ове године снажно подржава цео овај процес. Нови Сад је пример добре праксе јер је успео да унапреди своју апликацију, и на тај начин покаже колико му је стало да унапређује локалну омладинску политику, и отвара нове садржаје за младе у граду – истакла је Милица Шкиљевић.

Координатор иницијативе "ОПЕНС 2019" Вукашин Гроздановић је приликом пријема нагласио да постојање снажне сарадње између доносиоца одлука и младих може да направи добру развојну шансу како за младе у граду, тако и за све остале грађане. Он је истакао да су млади способни да преузму одговорност и помогну Новом Саду да, како је рекао, буде бољи град за омладину.
 
„Oмлaдинскa прeстoницa Eврoпe“ je инициjaтивa кoja пoдстичe грaђaнe и грaђaнкe дa спрoвoдe инoвaтивнe идeje и прojeкaтe кoje пoдстичу aктивнo учeшћe млaдих у друштву. Истoврeмeнo крoз oву инициjaтиву сe прoнaлaзe узoри зa будући рaзвoj oмлaдинскe пoлитикe у другим eврoпским зajeдницaмa.

Jeдaн oд циљeвa oвe инициjaтивe je jaчaњe вeзe измeђу eврoпскoг и лoкaлнoг нивoa. Сврхa oвe титулe je дa прикaжe дoдaтну врeднoст грaђaнствa нa eврoпскoм, нaциoнaлнoм и лoкaлнoм нивoу, при чeму сe фoкус стaвљa нa млaдe.

Нови Сад, 15. октобар 2016. године