Читај ми

МЕЂУОПШТИНСКА САРАДЊА

Шеф Канцеларије за локални економски развој Зоран Ивошевић присуствововао је у име града Новог Сада радном састанку на којем је конституисан Међуопштински форум подручја међуопштинске сарадње Града Новог Сада и општина Беочин, Сремски Карловци и Темерин. Првoj седници међуопштинског форума присуствовали су и представници НВО сектора, USAID-а и општина Беочин, Темерин и Сремски Карловци, а разговарало се о доношењу акционог плана за спровођење USAID пројекта локалног одрживог развоја на подручју међуопштинске сарадње за период септембар-децембар 2011.


- Почетком јула 2011. године у Сремским Карловцима потписан је Меморандум о разумевању и Споразум о међуопштинској сарадњи између Града Новог Сада и општина Темерин, Беочин и Сремски Карловци и Америчке агенције за међународни развој (USAID). То међуопштинско партнерство је део петогодишњег Пројекта одрживог локалног развоја вредног 22 милиона долара који финансира Америчка агенција за међународни развој. Данас ћемо разговарати о конкретним активностима које ћемо спроводити како би реализацијом пројекта обезбедили боље услове за живот свих грађана – рекао је Зоран Ивошевић


Директор USAID пројекта локалног одрживог развоја Питер Епстајн рекао је да је велика идеја овог пројекта чињеница да ће локалне самоуправе у Србији морати међусобно да сарађују како би конкурисале са великим инфрастрктурним прокјектима код фондова Европске уније. Такође, он је истакао да проблеми с којима су све општине суочене као што су незапослност и заштита животне средине заправо проблеми регионалног карактера. Кључне области којема ће се општине у оквиру пројекта бавити, како је речено на првом радном састанку у Темерину, биће економски развој, туризам и заштита живтне средине.


Нови Сад, 25. август 2011. године