Читај ми

МЕЂУНАРОДНО ТАКМИЧЕЊЕ ДУВАЧА "АНТОН ЕБЕРСТ" У НОВОМ САДУ

Чланица Градског већа за културу Миланка Бркић свечано је отворила 5. Mеђународно такмичење дувача "Антон Еберст" које се у Новом Саду одржава од 29. новембра до 2. децембра ове године. Такмичење које организује Музичка школа "Исидор Бајић" окупља 88 учесника из Србије, Хрватске, Словеније, Мађарске, Шпаније, Француске, Македоније, Босне и Херцеговине, Словачке, Русије и Велике Британије, а циљ је размена различитих искустава младих музичара, њихова промоција и охрабривање у даљем раду и усавршавању.

- Веома смо срећни што нам је пружена прилика да будемо домаћини младим уметницима који долазе из 11 зeмаља. Управа за културу ће и убудуће подржавати ово јединствено такмичење, као и друге непрофитне манифестације које су од значаја за културу нашег града. Свим учесницима желим много успеха на предстојећем такмичењу и надам се да ће наши гости понети добре утиске из Новог Сада - рекла је Миланка Бркић обраћајући се присутнима у име Града Новог Сада који је генерални покровитељ такмичења.

На свечаном отварању у Градској кући наступили су победник 3. међународног такмичења дувача Васа Вучковић и гудачки квартет "Антон Еберст", а присутне су поздравили и организатори такмичења из Музичке школе "Исидор Бајић" који су били сложни у ставу да је музика најбољи покретач и вечна идеја која може да опстане без обзира на проток времена и услове који је окружују. Поред извршног директора такмичења Радмиле Ракин-Мартиновић и уметничког директора Николе Срдића, присутнима се у име генералног спонзора обратио и Тимоти Барет, директор „Buffet Crampon“ за југоисточну Европу. Он је истакао да је такмичење дувача "Антон Еберст" једно од најзначајнијих такмичења у региону, а као поклон такмичењу, овај лидер у изради  дрвених дувачких инструмената, даровао је кларинет вредан 3000 евра. Доделом награда и концертом награђених, такмичење ће бити завршено 2. децембра у 20 часова у концертној сали Музичке школе “Исидор Бајић”.

Нови Сад, 29. новембар 2012. године