Читај ми

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ХОЛОКАУСТА

Заменик градоначелника Новог Сада мр Зоран Мандић и председник Јеврејске општине Нови Сад Горан Леви положили су венце на споменик жртвама Холокауста на Јеврејском гробљу у Новом Саду.

- Овим чином одајемо пошту жртвама Холокауста. У Другом светском рату живот је изгубило више од шест милиона јевреја. То не смемо да заборавимо и никада не смемо да дозволимо да се таква злодела понове. Морамо инсистирати на међусобном поштовању људи без обзира на верску и националну припадност - изјавио је заменик градоначелника Новог Сада Зоран Мандић.

Међународни дан сећања на жртве холокауста установила је 2005. године Генерална скупштина УН, а годишњица се посебно обележава у европским земљама у којима је током Другог светског рата живот изгубило 53 милиона људи, међу којима је било близу 31 милион цивила.

Истим поводом, заменик градоначелника Новог Сада мр Зоран Мандић присуствовао је промоцији књиге "Дилема Кепиро" аутора Владимира Тодоровића коју је организовала Јеврејска општина. На промоцији су говорили помоћник покрајинског секретара за културу и јавно информисање Милан Мицић, адвокат Мирјана Томић Јовановић и заменик тужиоца за ратне злочине Мирољуб Виторовић који је том приликом рекао да је књига „Дилема Кепиро“опомена и протест , као и сећање за будуће генерације.

Шандор Кепиро, официр мађарске жандармерије један је од учесника Новосадске рације, у којој је убијено и под лед Дунава бачено више од 3 400 људи, углавном Срба, Јевреја и Рома. Кепиро је прошле године на суду у Будимпешти ослобођен од одговорности за злочине почињене у Новом Саду пре 70 година, а убрзо потом је умро.


Нови Сад, 27. јануар 2012. године