Читај ми

МАТИЦА СРПСКА СА МРЕЖОМ КУЛТУРНИХ СТАНИЦА ОБЕЛЕЖАВА СВОЈ ЈУБИЛЕЈ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је у Културној станици „Свилара“ обележавању почетка пројекта под називом „ Два века Летописа“. Како је 2024. година у знаку обележавања 200 година излажења „Летописа Матице српске“, најстаријег књижевног часописа у Eвропи и свету, пројекат ће отворити програм „Слово предака, реч за будућност“. Овим пројектом Матица српска и Град Нови Сад остварују нови вид сарадње кроз програме које ће у сарадњи са мрежом културних станица Матица српска организовати у њиховим просторима, што ће допринети децентрализацији културних активности, како би култура била доступна свим грађанима.

Обраћајући се присутнима Далибор Рожић је истакао да Град Нови Сад и Матица српска негују снажну сарадњу и да се у години јубилеја, 200 година Летописа, она унапређује путем креирања и реализовања нових културних садржаја који промовишу културну баштину српског народа, науку и уметничка остварења.

- Мрежа културних станица један je од најпрепознатљивијих легата пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе“ којима се промовише богатство, разноврсност и доступност културних садржаја  и којима се утиче на формирање културних потреба и навика шире заједнице. Број културних станица је растао, те смо од првобитне три данас дошли до дванаест. При томе се посебно водило рачуна да публика све мање буде пуки посматрач, конзумент понуђених садржаја, а све више активни учесник у стварању садржаја који отварају нове светове маште, уметности и културе. Као логична поседица овог процеса, а како дуги низ година Град Нови Сад и Матица српска негују снажну културну сарадњу, дошло је и до сарадње између Матице српске и Мреже културних станица КЦНС кроз пројекат "Матица српска: у сусрет публици". Желим да ово буде леп почетак којим ћемо утрти нове путеве нових визија, тема и феномена.  Желим такође да се сва наша садашња очекивања превазиђу и нове идеје умноже - рекао је Рожић и честитао Матици велики јубилеј.

Свечаности у Културној станици „Свилара“ присуствовао је и председник Матице српске проф. др Драган Станић који је рекао да ће програми бити посвећени стожерним темама Матице српске, као и прослави јубилеја, али и темама које су одабране у складу са публиком која је посетилац одређене културне станице. Поред тога, како је истакнуто, овим пројектом планирана је и презентација издавачке делатности, поред програмског дела, како кроз промоције издања, тако и кроз доступност бесплатних примерака издања Матице српске за коришћење у оквиру културних станица.

Поред др Станића, догађај у Културној станици „Свилара“ својим присуством су увеличали бројни културни посленици, међу којима су и секретар Матице српске др Милан Мицић и управник Библиотеке Матице Селимир Радуловић.

Нови Сад, 5.март 2024. године