Читај ми

МАНИФЕСТАЦИЈА „ДОБРОВОЉАЦ, СРБИН, БОРАЦ“ ОДРЖАНА У ТАНКОСИЋЕВУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетио је манифестацију „Добровољац, Србин, борац“ коју су по први пут организовали „Удружење српских добровољаца 1912-1918 – Танкосићево“ и „Културно сабориште-Традиција Нови Сад“. Циљ манифестације јесте да сваке године окупи потомке и поштоваоце Српског добровољачког покрета из периода 1912-1918. године и да подсети на пожртвовања и јединство српског народа у том периоду.

- Захваљујем се на позиву мештанима Танкосићева. Иницијатива за овакав догађај покренута је прошле године, када смо подигли спомен бисту мајору Војиславу Танкосићу, великом војводи који је платио животом слободу коју данас уживамо. Ово насеље настало је после 1. Светског рата, када су солунци овде добили од краља Александра Карађорђевића земљу. Овде се чувају традиција и обичаји, па смо и данас окупљени око славне историје. Уредили смо трг око спомен обележја заједно са становницима Танкосићева, а Управа за грађевинско земљиште и инвестиције коначано је припремила тендер за реконструкцију пута Степановићево-Танкосићево, што је био захтев мештана овог насеља – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима представника „Удружења српских добровољаца 1912-1918 – Танкосићево“ Стевана Рончевића, у оквиру манифестације, одигран је и фудбалски турнир у којем је учествовло пет екипа из Војводине.

- Намера нам је да негујемо сећање на наше дедове, добровољце првог рата и да се на њих угледамо. Организовали смо и фудбалски турнир, а међу учесницима су били Бачки Соколац, Житиште, као и наши посебно драги гости из Грачанице – нагласио је Стеван Рончевић.

Присутнима се обратио и стручњак у области „Српског добровољачког покрета 1912-1918“ и сам потомак српског добровољца, секретар Матице српске др Милан Мицић. У културно-уметничком програму учествовали су Удружење српског традиционалног певања „Звуци с камена“ и народни гуслар Алекса Рончевић, а одиграна је и ауторска монодрама "Флора Сандс", глумице Татјане Кецман.

Нови Сад, 1. октобар 2022. године