Читај ми

ЛУКА НОВИ САД ДЕО СВЕТСКОГ ЛАНЦА ЛУКА КОЈИМА УПРАВЉА „DP WORLD“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са потпредседницом Владе Србије и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зораном Михајловић, обишао Луку „Нови Сад“, а обиласку су присуствовали и амбасадор УАЕ у Републици Србији Њ.Е. Мубарак aл Дахери, као и председник Скупштине акционара „DP World“ а.д. Нови Сад Радо Антоловић. Повод обиласка је био укључивање те луке у глобални ланац лука којима управља компанија ”DP World” из Уједињених Арапских Емирата, као и представљање инвестиционог плана за новосадску луку, тако да су уприличени презентација планова за реконструкцију Луке „Нови Сад“, као и разгледање утоварно-истоварног терминала.

- Веома смо задовољни што све оно што је планирано, иде својим током. Комапанија „DP world“ као нови власник Луке „Нови Сад“ води рачуна о запосленима, о околини, па и о амбијенту града, а чак самоиницијативно изражава спремност да покаже друштвену одговорност мимо инвестиционих обавеза. Сагледавајући њихову инвестициону стартегију и пројекције за будућност које су нам данас приказане, сматрам да ћемо ускоро видети велики робни транспорт са ове локације, као и отварање најмодернијег пристана за путнички саобраћај на Дунаву. Хвала Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на подршци, и то не само за овај пројекат, него и за многе друге које радимо заједно и чијом реализацијом мењамо квалитет живота у Новом Саду на боље. Наша заједничка жеља, је да овај тренутни амбијент у луци потпуно преокренемо и учинимо га привлачним за стални развој бизниса, али и за уживање и задовољство, не само Новосађана, већ и свих људи који долазе овде као туристи - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић је нагласила да је ово почетак уласка Луке „Нови Сад“ на међународну позорницу у водном саобраћају.

- Мислим да је успешна реализација ове инвестиције значајна, не само за Нови Сад, већ и за целу Србију која дуги низ година није имала инвестицију ове величине у водни сабраћај. „DP World“ је први страни инвеститор у водном саобраћају у Србији, а и ми ћемо наставили да улажемо у луке. Ово ће бити модерна лука у коју ће се наредних година инвестирати преко 30 милиона евра. Драго ми је да је договорен план за изградњу силоса, контејнерских терминала, као и свега онога што је потребно да ова лука буде једна од најмодернијих, од укупно 79 којима „DP World“ управља – рекла је Зорана Михајловић.

Председник Скупштине акционара „DP World“ а.д. Нови Сад Радо Антоловић је истакао да је данас, после три месеца од када се интензивно почело са израдом, предстваљен дугорочни и краткорочни инвестициони план.

- Ми смо већ почели да радимо на томе. Радићемо увек савесно и на највишем нивоу и нећемо изневерити указано поверење – нагласио је Антоловић.

Амбасадор УАЕ у Републици Србији Њ.Е. Мубарак aл Дахери се осврнуо на одличну сарадњу владе две земље, као и на тимове који су радили на овом пројекту.

- Сарадња између свих субјеката је заиста била изванредна. Овај однос који постоји између наше две земље треба да се настави и на оперативном нивоу, тј. да се рефлектује на исти начин - истакао је амбасадор Мубарак aл Дахери.

Нови Сад, 27. септембар 2019. године