Читај ми

ЛЕКАРСКИ СКУП „УРГЕНТНА ХИРУРШКА СТАЊА У ТРУДНОЋИ“

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват отворио је једнодневни лекарски скуп под називом „Ургентна хируршка стања у трудноћи“ који се одржава у згради Ректората. Teмe прeдaвaњa нa курсу су из oблaсти гинeкoлoгиje, хирургиje, пeдиjaтриje, aнeстeзиje, eпидeмиoлoгиje, судскe мeдицинe и фaрмaкoлoгиje, a курс je нaмeњeн како лeкaримa из oвих oблaсти, тако и лeкaримa ургeнтнe и oпштe мeдицинe.

- Драго ми је што се овакав научни скуп одржава у нашем граду и што имам прилику да поздравим еминентне стручњаке који ће као предавачи говорити о овој теми од изузетног значаја, јер су ургентна стања у трудноћи од велике важности. Самим тим што су у питању два живота, а не један, хирург мора да донесе исправну одлуку о благовременој и правој хируршкој интервенцији, а да том приликом не нашкоди ни мајци а ни детету. Хирурзи, поготово они који раде у Ургентним центрима, а ту мислим на млађе колеге, током праксе нису имали пуно прилика да се сусретну са таквим случајевима, и због тога им је тешко да поставе праву дијагнозу. Изузетна је важност тимског рада, поред хирурга и дијагностике, исто тако посебну важност има анестезија у свему томе, али и фармакологија. Овакви семинари су посебно важни за едукацију, а за неке наредне сусрете понудио бих колегама још две веома значајне теме које се тичу хируршке интервенције код дијабетичара као и тему „Хирургија код особа у осмој деценији живота“ – нагласио је проф. др Золтан Хорват.

Управник Клинике за абдоминалну и ендокрину хирургију КЦ Војводине проф. др  Дејан Иванов рекао је да ће данашњи курс кроз пет тематски одвојених сесија у оквиру 22 предавања обухватити теоретску едукацију о најзначајнијим проблемима трудноће компликоване ургентном хируршком интервенцијом.

- Окупили смо све еминентне предаваче-професоре са Универзитета у Новом Саду који ће, свако из своје области, дати један осврт на ову интересантну тему. Циљ нам је да поставимо стандарде и принципе, и да упознамо колеге које ће присуствовати предавању, а које су како из примарне здравствене заштите, тако и специјалисти хируршких области – истакао је проф. др Дејан Иванов.

Предавања су посвећена актуелној употреби дијагнoстичких и терапијских поступака, исхода, компликација, као и приказу ретких случајева. У оквиру сваке сесије после предавања је предвиђена дискусија као сегмент курса.

Нови Сад, 7. октобар 2016. године