Dan Novog Sada

Dan Grada je 1. februar-dan kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom, kada je carica Marija Terezija potpisala "Povelju slobodnog kraljevskog grada". Novi Sad je tom poveljom stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Habsburške monarhije.
Carskim potpisom ispod Povelje, dotadašnje naselje Petrovaradinski šanac izuzeto je iz nadležnosti državnih vojnih i civilnih županijskih vlasti i steklo status Grada, grb, pravo na samoupravu kroz Magistrat sačinjen od dvanaestorice "domaćih" građana i građanki, pravo da donese gradski Statut i ubire porez i novo ime. Po priznatim pravima i preuzetim obavezama, Novi Sad  izjednačio se sa ostalim urbanim komunama Carevine, koje su u to vreme iz feudalne polako prelazile u građansku epohu.

Od 1998. godine 1. februar se i zvanično obeležava kao Dan grada, a građanima i građankama zaslužnim za doprinos i promociju slobodarskih vrednosti koje su prepoznate kao najznačajnije obeležje grada i njegovih stanovnika i stanovnica dodeljuje se prestižna Februarska nagrada.

U Gradu se svečano obeležavaju 1694. godina-godina osnivanja Novog Sada, 23. oktobar 1944. godine-dan kada je Novi Sad oslobođen od fašizma, 9. novembar 1918. godine - dan kada je srpska vojska, pod komandom vojvode Petra Bojovića, oslobodila Novi Sad, i 25. novembar 1918. godine-dan kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji.

Povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja grada, u znak priznanja za izuzetne rezultate u radu i najviša dostignuća i ostvarenja u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti, Skupština dodeljuje Oktobarsku nagradu, a povodom 9. i 25. novembra 1918. godine, Novembarsku povelju.

U skladu sa odlukom Skupštine mogu se dodeljivati plakete Grada, posebne nagrade, pohvale i druga javna priznanja. Skupština može istaknutim ličnostima, za posebne zasluge za razvoj Grada, da dodeli zvanje počasnog građanina Novog Sada.