Читај ми

КОНГРЕС ''ИСХРАНА БУДУЋНОСТИ'' 9. И 10. ОКТОБРА НА СПЕНС-У

Јубиларни 10. мултидисциплинарни конгрес са међународним учешћем ''Исхрана будућности'' отворен је у Амфитетатру СПЕНС-а. Конгрес организује Друштво за популациону политику ''БРЕГ'', а присутнима на отварању обратили су се представница организатора Ивана Вујасин и почасни члан Конгреса за 2021. годину др Лазар Трифуновић. Како је речено, „Исхрана будућности“ није заснована само на здравом оброку човека, већ се односи на сваки сегмент који је неопходан за квалитетан живот, што подразумева здраве мисли, емоције и навике.

Отварању Конгреса присуствовао је и члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је оценио да здрав начин живота подразумева и културу, те да је веома важно целовито сагледавање човека и његовог стила живљења.

- Какво ће друштво бити, зависи од сваког од нас појединачно. Једина истинска и трајна промена је она која се догоди у свести појединца, и одатле онда могу да крену промене на ширем плану. Култура и постоји да би оплеменила човеков живот, да би се скренула пажња на важност нематеријалног, на бројне могуће углове и слојеве у поимању појава које битно утичу на живот. Данас треба да делујемо тако да генерацијама које долазе оставимо бољи свет у којем ће хуманистичке вредности бити у фокусу. Исхрана душе и и исхрана тела су међусобно тесно повезане, а култура, најуопштеније посматрано, задире у оба та поља. Драго ми је да је Нови Сад домаћин Конгресу који се бави здравим животом на мултидисциплинаран начин, и што ће бити прилика за размену идеја и искустава различитих стручњака који теже истом циљу. Град ће увек подржати овакве иницијативе – истакао је Далибор Рожић.

Конгрес ће бити одржан 9. и 10. октобра у Амфитеатру СПЕНС-а, а ове године организаторима је пристигао 171 рад, с тим да је, према одлуци управног и научног одбора, 77 радова пронашло своје место у Зборнику, који се објављује у тиражу од 10000 примерака.

Према речима организатора, из године у годину, све је већи број посетилаца Конгреса који заједно пролазе кроз процесе позитивних промена, доприносећи на тај начин квалитетнијем и бољем животу и друштву у целини.

Нови Сад, 9. октобар 2021. године