Читај ми

KИНЕСKА KОМПАНИЈА „ЛИАНБО“ ЗАИНТРЕСОВАНА ЗА ПРОИЗВОДЊУ У НОВОМ САДУ

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац, чланица Градског већа за буџет, финансије и инвестиције Адријана Месаровић и шеф Kанцеларије за локални економски развој Миленко Малешев одржали су данас радни састанак са представницима кинеске компаније „Лианбо“. Та компанија спада у водеће, када је реч о производњи врхунских аутомобилских мотора и мотора нових енергетских возила чији су клијенти између осталог „Volkswagen“ и „Audi“.

У разговору, заменик градоначелника Игор Црнобарац је најпре истакао дугогодишње искрено пријатељство народа Републике Србије и Народне Републике Kине, као и значај сарадње две земље у различитим областима, попут привреде, културе и образовања. Тема састанка била је инвестирање у отварање производних капацитета у Новом Саду где представници кинеске компаније планирају отварање  фабрике за производњу компоненти за аутомбилску индустрију.

Након истраживања тржишта на територији Европске Уније, превасходно у Мађарској, Пољској и Румунији представници компанијe „Лианбо“ су у процесу доношења одлуке да дођу у Републику Србију и да започну пословање у нашој земљи, а подршку за то су добили и од Амбасаде НР Kине у Србији. За Србију су заинтересовани и захваљујући томе што њихови купци већ послују у нашој земљи, а то су компаније „Contintal“, „Nidek“ и „Brose“. Циљ је да се сви купци њихових производа из ЕУ снабдевају из фабрике која ће бити стационирана у Србији,  а вредност ове инвестиције је око 80 милоина еура.

На састанку је закључено да је обострана тежња да се настави са  интензивирањем активности у вези са доласком ове кинеске компаније у Нови Сад, који важи за град са изузетно повољном инвестиционом климом.

Нови Сад, 3. фебруар 2023. године