Читај ми

„КАРАВАН ПРИЈАТЕЉСТВА НА ПУТУ СВИЛЕ“ ДОПУТОВАО У НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић заједно је са директором Института за појас и пут Бојаном Лалићем и министром саветником у амбасади Народне Републике Кине у Србији Тианом Јишуом присуствовао прослави кинеске Нове године на отвореном у оквиру манифестације „Караван пријатељства на путу свиле“. Нови Сад је један од пет градова у Србији у коме се, у сарадњи Владе Републике Србије, амбасаде НР Кине и Института за појас и пут, организује та манифестација. У оквиру свечаног отварања уприличен је ватромет, а учесници су потом обишли штандове на Тргу слободе где се одржава "Фестивал укуса Појас и пут".

-Велико ми је задовољство што се у Новом Саду обележава прослава кинеске Нове године која има и хуманитарни карактер. Нови Сад има традиционално добре односе са кинеским градовима, побратими смо са Чангчуном више од 40 година, и на тај начин доприносимо добрим односима наше две државе. Имати поуздане пријатеље је богатство које се мора чувати. Надам се да ће челично пријатељство народа Кине и Србије бити још снажније у годинама које су испред нас. Нашим кинеским пријатељима који славе Нову годину желим пуно здравља и породичног мира. Нека им ова година Зеца донесе благостање, дуговечност и срећу - рекао је градоначелник Милан Ђурић.

Министар саветник у амбасади НР Кине Тиан Јишуо честитао је свима лунарну годину Зеца истакавши да му је драго што Србија ове године обележава Кинеску нову годину у Новом Саду, уз још четири града, и додао да се нада да ће ова традиција наставити да се шири и у будућности.

Директор Института за појас и пут Бојан Лалић нагласио је да та манифестација одражава дух мултинационалности и мултиетничности Новог Сада, по којем је надалеко познат и рекао да тај глобални пројекат сарадње, Појас и пут, у оквиру је чак 149 земаља, значајно унапређује културни и привредни живот свих грађана.

На Тргу слободе су вечерас постављени специјализовани камиони у којима ће бити припремана кинеска традиционална јела, а посетиоци ће моћи да пробају и специјалитете из неколико земаља „Појаса и пута“, односно италијанску, грчку и српску кухињу. Конзум-ваучери за храну коштају 200 динара, а сав приход је намењен организацији Црвеног крста Новог Сада.

Нови Сад, 24. јануар 2023. године