Читај ми

ЈКП ''НОВОСАДСКА ТОПЛАНА'' СПРЕМНА ЗА ПРЕДСТОЈЕЋУ ГРЕЈНУ СЕЗОНУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обишао је завршне радове на замени котловских постројења у топлани ''Запад''. Том приликом са директором ЈКП ''Новосадска топлана'' Ненадом Барцем градоначелник је разговарао о стању система даљинског грејања у Новом Саду и припремама за почетак грејне сезоне. Како је оценио, реч је о веома изазовној сезони, с обзиром на то да се цео свет суочава са енергетском кризом.

- Топлана ''Запад'' је највећа топлана у оквиру ЈКП ''Новосадска топлана'' и покрива потребе трећине корисника услуга, што је око 100 000 грађана. Због оваквих инвестиција, у једној сезони уштеди се на гасу 65 милиона динара, а вредност овог посла је 250 милиона динара, тако да је кратак рок поврата. ''Енерготехника Јужна Бачка'' је извођач радова и користе већином српске производе, а када то баш није могуће, увозе их из Немачке. ''Новосадска топлана'' је апсолутно спремна за грејну сезону. Сви радови на реконструкцијама система и дистрибуције ће бити завршени на време. Грејање стартује од 15. октобра, а може и од првог, ако буду ниже температуре. Све инвестиције ово предузеће финансира из сопствених средстава, не добија субвенције Града годинама уназад. Све наше топлане користе гас, али смо, на основу препоруке Владе Србије, припремили алтернативне енергенте, лож уљиво и мазут, тако да најмање једну недељу можемо да издржимо, ако буде несташица гаса. Међутим, верујем да ће држава обезбедити довољне количине – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Вучевић је рекао да је гас који купује Топлана у последње две године поскупео за 55 посто, а од 2016. цене грејања за Новосађане су кориговане да буду ниже, односно грејање је кумулативно појефтинило за 16,5 посто.

- Покушавамо да издржимо, а да не оптеретимо грађане. То не можемо увек, али трудимо се. Топлана ће се сасвим оправдано обратити Граду са предлогом за измену цене, али верујемо да ћемо наћи начина и имати снаге да се одржи ова цена. Увелико се припрема пројекат изградње нове топлане од 20 мегавата на Мајевици и очекујемо да ће прва фаза бити завршена до 2024. године. Тиме ће бити покривени Југовићево, Булевар Европе, односно крај где расте број потрошача. Припрема се и пројекат топлане са сремске стране на Мишелуку и план је да се гради по најсавременијим стандардима, а предвиђени су и алтернативни обновљиви извори енергије, биомаса и топлотне пумпе. Ради се и студија изводљивости за солартермал поред Термоелектране топлане, односно за изградњу 20 хектара соларних панела. На тој површини може да се произведе 80 мегавата топлотне енергије, те бисмо тако дистрибуирали преко 15 посто данашње потрошње из обновљивих извора енергије. Коришћење савремене технологије омогућава далеко мању емисију штетних гасова – изјавио је градоначелник Вучевић.

Током обиласка топлане ''Запад'', речено је да ће и радови на Булевару Јаше Томића бити готови, те да ће првог септембра бити пуштен у саобраћај.

Нови Сад, 24. август 2022. године