Читај ми

ИЗЛОЖБА “СТОГОДИШЊИЦА ОД ПРОГЛАШЕЊА СРПСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ” ОТВОРЕНА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

Изложбу „Стогодишњица од проглашења Српске Патријаршије“ у присуству градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, председника Покрајинске владе Игора Мировића, Његовог преосвештенства епископа сремског господина Василија и бројних архијереја СПЦ и других званица, отворио је патријарх српски господин Порфирије у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима.

Музеј града Новог Сада изложбу је припремио у сарадњи са Музејом СПЦ, Архивом СПЦ, Историјским архивом града Новог Сада, Епархијом сремском и Епархијом бачком, а дело је ауторског тима који је предводила историчарка-музејска саветница др Гордана Петковић.У оквиру изложбе представљен је процес уједињења Српске православне цркве након Првог светског рата као и проглашење Српске Патријаршије, које се догодило управо у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима, 12. септембра 1920. године.

- Ово је важан датум за Српску православну цркву, наш народ и државу. Када је било тешко и када је пала српска царевина, када су нас окупирали и са југа и са севера, и неканонски укинули Пећку патријаршију, и у тим временима покрајински делови свете Српске православне цркве су били уз свој народ и надоместили су недостатак државе.Честитам овај велики јубилеј патријарху, архијерејима, и нека буде као у стиховима наше химне - нека Бог спаси и сачува Србију, све њене грађане и свесрпски народ где год живео – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Патријарх српски господин Порфирије рекао је да Сремски Карловци и својом спољашњом, материјалном културом и духовном културом сведоче о чињеници да је српска црква прожета народом и да народ јесте црква.

- Где год нема вере православне и где не постоји црква као живот и динамична реалност, ту нема нашег народа, а ако га и има, он је без форме. Ми себе познајемо као православне и само у томе можемо препознати сазвежђе свих народа и само као такви можемо бити звезда тог сазвежђа – нагласио је патријарх српски Порфирије.

Како је рекао Игор Мировић српска црква је и у најтежим временима била чувар духовног и националног бића и темељ идентитета српског народа. Присутнима се обратио и епископ сремски Василије.

- Треба да благодаримо свети моменат што нам је подарено да будемо учесници у важном историјском ходу. Наши преци су у овој кући доносили кључне одлуке за добробит српског народа. Поука нашем народу и човечанству је да треба да се сабирамо и уједињујемо, а не да се стално говори о сеобама и деобама – закључио је епископ сремски Василије.

Нови Сад, 14. мај 2022. године