Читај ми

ИСТОРИЈСКИ ТРЕНУТАК ЗА НОВИ САД-ГРАДЕ СЕ ТРИ НОВА МОСТА ПРЕКО ДУНАВА

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, заједно је са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем у Градској кући присуствовао презентацији пројеката за изградњу три нова моста у Новом Саду. Те пројекте, изнели су проф. др Вук Богдановић са Факултета техничких наука, који се осврнуо на будући пешачко-бициклистички мост и проф. др Саша Орловић као руководилац тима за израду Смерница за ревитализацију простора изградње моста. Потом су представници компаније „CRBC“ одржали кратке презентације којима су приближили детаље везане за пројекат моста у продужетку Булевара Европе и пројекат моста који се гради у оквиру Фрушкогорског коридора. Истакнуто је да радови на изградњи два моста успешно теку, док ће за пешачко-бициклистички мост у наредним месецима бити расписан јавни позив за избор извођача за наставак пројектовања и почетак извођења радова.

-Као градоначелник, али и као грађанин Новог Сада, не могу бити поноснији. У историји Града се није догодило да у исто време имамо градилишта за три моста. Они се граде у складу са планским актима и правилима струке. Град је ангажовао скуп експерата у области заштите животне средине који је био задужен да изради Смернице за ревитализацију свих станишта односно простора изградње моста, а резултати студије су потврдили да природна вегетација на Шодрошу није у зони регулације моста, него у непосредном окружењу и да иста неће бити нарушена изградњом моста. Додатно, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Град Нови Сад ће спровести све активности које је струка предложила у оквиру израђеног акта за ревитализацију подручја око моста, што ће само додатно повећати пре свега зелени фонд. Четврти мост функционисаће у истом режиму као и Мост слободе, док ће мост у оквиру Фрушкогорског коридора бити транзитни и релаксираће саобраћај у граду. Изградњом ових мостова, стварају се услови да се наше Петрoварадинско подграђе претвори у пешачку зону, што ће дати пун смисао пешачко-бициклистичком мосту-рекао је Милан Ђурић и том приликом захвалио Председнику и Влади на огромној подршци, као и бившем новосадском градоначелнику Милошу Вучевићу који је покренуо реализацију тих великих пројеката.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић посебно је нагласио да се преко моста у продужетку Булевара Европе неће одвијати теретни саобраћај.

-Ово је велики тренутак за Нови Сад, с обзиром на то да је реч о пројектима који ће обезбедити квалитетније одвијање саобраћаја. Упоредо са изградњом мостова, Нови Сад ће добити праву зелену оазу, простор који ће бити уређен по правилима струке, а на градилиштима ће бити постављене баријере као заштита од буке – истакао је Весић.

Презентацији је присуствовао и председник Покрајинске владе Игор Мировић који је нагласио да се не занемарује ни једна друга област живота и рада у граду уз изградњу три моста.

- Будимо поносни на то што смо генерација људи којa реализујe овај велики и важан подухват, јединствен у Европи. Не верујем да у овом тренутку постоји европски град у којем се граде три моста – рекао је Мировић.

Презентацији су присуствовали и државна секретарка Министарства за заштиту животне средине Сара Павков, као и директор „Коридора Србије“ Александар Антић. Павков је причала о Бернској конвенцији, рекавши да је Република Србија постала званична чланица те конвенције 2008. године. - Ми смо надлежни орган за спровођење конвенција, а циљ је очување биолошке разноврсности, и обезбеђивање заштите дивље флоре и фауне природних станишта на територији европског контитента којем ми припадамо-нагласиила је Сара Павков. Александар Антић је рекао да су мостови од кључне важности за саобраћај, који ће бити измештен и растерећен, а да су ти пројекти у функцији свих грађана и да ће бити уважене све смернице које се односе на очување и ревитализацију природе.

Нови Сад, 10. јануар 2023. године