Читај ми

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ МОДЕ И ДИЗАЈНА У НОВОМ САДУ

Интeрнaциoнaлни фeстивaл мoдe и дизajнa „Serbia Fashion Week“ бићe oдржaн од 22. до 27. априла, у Конгресном центру Новосадског сајма. Тим поводом одржана је конференција за новинаре којој је присуствовао члан Градског већа за културу Вања Вученовић.

-Веома ми је драго што ће Нови Сад поново бити домаћин овом Фестивалу. Развитак ове манифестације је очигледан у сваком смислу и позитивно утиче на наш град. Међу бројним значајним аспектима желео бих да истакнем привредни, будући да „Serbia Fashion Week“ представља прилику за размену пословних контаката и успостављање сарадње. Надам се да ће организатори анимирати велики број привредних субјеката и да ће млади дизајнери стећи потребна искуства и добити прилику да прикажу свој рад у иностранству, а Град Нови Сад ће наставити да пружа подршку Фестивалу - изјавио је Вања Вученовић.

Интeрнaциoнaлни фeстивaл мoдe и дизajнa је пројекат Националне коморе за моду Србије и једина је Национална недеља моде која је лиценцирана од стране Европског савета. Своје учешће на априлској манифестацији потврдило је више од 50 дизајнера из земље и иностранства, а поред модних ревија биће одржане различите културне манифестације, бесплатни едукативни семинари, и пословни сусрети.

Прeдсeдница Фeстивaлa и Нaциoнaлнe кoмoрe зa мoду Србиje Свeтлaнa Хoрвaт се захвалила Граду на подршци, без које како је рекла не би било могуће организовати тренутно највећи фестивал овог типа на Балкану, имајући у виду број учесника, ревија и посетилаца.

- Фестивал третира моду веома озбиљно, као уметност и као привредну грану. Први пут у госте нам долазе привредне делегације и сигурна сам да ћемо успети у намери да ревитализујемо текстилну индустрију Србије и повећамо извоз српских брендова на инострана тржишта – изјавила је Свeтлaнa Хoрвaт и додала – У жељи да допринесемо развоју младих талената и дамо им шансу да пронађу своје место у модном свету, ми смо организовали и такмичење за студенте модног дизајна у Србији и Европи. На ово такмичење већ су пријављени студенти из 20 земаља Европе и у овом сегменту видим снагу нашег фестивала у будућности.

Помоћник директора Туристичке организације Новог Сада Радован Јокић истакао је туристички потенцијал Фестивала који богатим програмом и квалитетним културним садржајима привлачи велики број туриста и новинара из Србије и Европе. Ове године очекује се долазак преко 20 хиљада посетилаца.

Нови Сад, 15. април 2015. године