Читај ми

ИНСТИТУТ ЗА РАТАРСТВО И ПОВРТАРСТВО ОБЕЛЕЖИО 80 ГОДИНА РАДА

Свечаном академијом у Српском народном позоришту новосадски Институт за ратарство и повртарство обележио је 80 година успешног рада. Свечаној академији присуствовали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, министри Владе Србије, секретари Покрајинске Владе као и професори, научни радници, и запослени у Институту.

Након интонирања химне Боже Правде у извођењу хора гимназије „Јован Јовановић Змај“ и пројекције кратког филма о Институту, присутнима се обратио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

- Град Нови Сад сваке године омогућава Институту за ратарство и повртарство бесплатно коришћење преко 600 хектара пољопривредног државног земљишта. Очекујем да ћемо са ресорним министарством договорити да тај закуп буде дугорочан, како бисмо наше планове и стратешко партнерство још јаче учврстили. Неки би рекли – лако је Новом Саду кад има Институт за ратарство и повртарство, највећу научну институцију у тој области, и лидера у стварању нових сорти и хибрида ратарских и повртарских култура. Ја бих додао – лако је Србији јер има једну такву научно - образовну базу, и бренд какав је НС семе, један од најбољих извозних производа Србије. С правом сте проглашени за институцију од националног значаја. То само потврђује колико сте важни за развој науке и пољопривреде. Желим Вам да и даље нижете успехе, да светом проносите глас о свом граду и нашој земљи, и да увек будете испред осталих, млади и иновативни када су идеје у питању, да будете лидери у производњи сорти и семена, али и у увођењу савремених технологија на војвођанска поља – истакао је градоначелник Вучевић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић нагласила је да је мало научних институција које могу да са похвале дугом традицијом, а истовремено модерним пословањем, праћењем светских трендова и великим научним достигнућима који су препознати у свету. Према њеним речима управо зато је Влада Републике Србије прогласила новосадски Институт за ратарство и повртарство за институцију од националног значаја у мају ове године.

- Сматрам да је Институт прави пример добре сарадње науке и привреде, и он у свом пословању на најбољи начин обједињује науку, технологију, производњу, образовање и услуге. Вишедеценијски рад, генерација и генерација научника Института, резултирао је тиме да су сорте и хибриди који су произвели људи у Србији, присутни у више од 30 држава света, и да су семенски производи, под брендом НС семе, наш препознатљив излазни производ. Наша земља има срећу да у интересу њене пољопривреде раде посвећени стручњаци окупљени у Институту за ратарство и повртарство као и у другим институтима и научно-истраживачким институцијама у области пољопривреде – нагласила је председница Владе РС Ана Брнабић.

- Jубилеј Института за ратараство и повртарство је за понос и поштовање, пре свега због свих оних који су овај институт стварали и развијали, и који то чине и данас, као и због резултата које је он остварио током осам деценија свог непрекидног трајања- рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић и додао да је посебну улогу у развоју те установе имала непосредна веза са пољопривредним произвођачима, који сорте и хибриде Института гаје на својим њивама.

Присутне госте је поздравила и директорка Института др Светлана Балешевић -Тубић која је истакла достигнућа и значај који Институт има у Србији,  а и ван граница наше земље.

-Дo сaдa je у Институту ствoрeнo прeкo 1200 сoрти и хибридa, oд чeгa je нeштo вишe oд 1000 рeгистрoвaнo и гajи сe у инoстрaнству. У oтвoрeнoj кoнкурeнциjи нa свeтскoм тржишту, Институтскe сoртe и хибриди су присутни у вишe oд 30 држaвa, oд Aргeнтинe, прeкo зeмaљa Eврoпскe униje, Укрajинe, Русиje, дo Кинe и Индиje. Са поносом желим да истакнем да имaмo мoћaн нaучни тим oд прeкo 100 истрaживaчa, oд чeгa je 93 дoктoрa нaукa. Њимa aсистирa прeкo 300 висoкooбрaзoвaних, и рaдникa рaзличитих прoфилa, штo je гaрaнциja квaлитeтa свeгa штo Институт нуди – сeмeнa, тeхнoлoгиje, oбрaзoвaњa и услугa – рекла је др Светлана Балешевић –Тубић.

Нови Сад, 26. октобар 2018. године