Читај ми

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА ПРОСЛАВИЛА 176. РОЂЕНДАН

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је обележавању 176. годишњице Градске библиотеке у Новом Саду која је уприличена у Дигиталном омладинском центру библиотеке у Улици Војводе Путника бр. 1.

-Данас обележавамо дан једне од најважнијих установа културе не само у Новом Саду него и у Србији. Све је почело 23. септембра давне 1845. године када је отворена Српска читаоница новосадска, а на тој традицији Градска библиотека и данас доприноси култури и образовању.
То је модерна установа која је у свом раду ослоњена на дугогодишњу традицију. Овај 176. рођендан обележавамо у Дигиталном центру библиотеке чије отварање је омогућио Град Нови Сад. Центар отвара своја врата младима, омогућава им бесплатан инетрнет и приступ многим дигиталним садржајима. На различите начине, Градска библиотека иде у корак са временом, па тако и ствара нову читалачку публику, а бројним активностима усмерена је и на млађу популацију. Град je поносан на њен традиционално квалитетан и успешан рад и због тога и улаже у развој капацитета библиотеке- рекао је Далибор Рожић и уз честитке на свему до сада постигнутом, пожелео да наставе да буду читалaчки центар и место едукације о важним друштвеним темама.  

Директор Градске библиотеке Александар Јокановић је нагласио да ће поводом данашњег јубилеја установе корисницима библиотеке бити одобрен попуст од 50 посто на индивидуалну годишњу чланарину.

- Право на попуст имају и постојећи и нови чланови, чланарина за одрасле износиће 250, а за децу 150 динара и важиће годину дана. Овогодишњи програм обележавања има за циљ промоцију Дигиталног омладинског центра који је отворен прошле године. У централном објекту библиотеке у Дунавској улици отворена је изложба посвећена познатим мислимa наших књижевника - рекао је Александар Јокановић.

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић је истакла значај постојања ове установе културе у очувању традиције, креирању културног идентитета и неговању културне различитости.

- Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама је у претходне три године удесетостручио износ средстaва која помажу свакодневном раду свих библиотека на територији Аутономне покрајине Војводине- нагласила је Драгана Милошевић.

Нвови Сад, 23. септембар 2021. године