Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВУЧЕВИЋ У ПОСЕТИ САНКТ ПЕТЕРБУРГУ

- У нашем обостраном интересу, и Града Новог Сада и администрације Петроградског округа Санкт Петербурга, је да обновимо и интензивирамо сарадњу која је формализована споразумом из 2005. године, посебно у областима образовања, здравства, културе, дигитализације и имплементације система „паметан град“. Неспорно је да је српско – руско пријатељство чврсто утемељено, али наш задатак је да увек идемо корак даље - поручио је данас градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, након састанка са шефом администрације Петроградског округа Санкт Петербурга Иваном Александровичем Громовим.

Састанку који је одржан у Санкт Петербургу, присуствовали су и чланови Комитета за спољне послове. Закључено је да постоји много заједничких тема на којима ће се инсистирати у даљем развоју билатералне сарадње, али и размене искустава, посебно када је у питању функционисање стамбених и комуналних услуга, градске инфраструктуре и система рециклаже отпада, али и рада софтверско – хардверског комплекса „паметан град“. Такође, велика пажња у даљој сарадњи биће усмерена и на спровођење заједничких пројеката у области културне размене. Градоначелник Новог Сада представио је и пројекат Нови Сад – Европска престоница културе 2021. године, у оквиру којег ће бити промовисане и култура и традиција словенских народа. Одржавање културних манифестација за децу, како би се упознали са историјом, културом и традицијом два града, затим, научно – практичне конференције за ученике, Фестивал националних култура, Међународни омладински фестивал музичких перформанси и мјузикла, као и Петроградски образовни форум, само су неки од пројеката које ће ускоро заједно реализовати Град Нови Сад и администрација Петроградског округа Санкт Петербурга.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић данас је са руководством Петроградског рејона, као једним од најзначајнијих историјских и културних рејона у целој Русији, али и значајним привредним центром, разговарао и о перспективама економске сарадње, погодностима за инвестирање у Новом Саду, сарадњи у ИТ сектору који има велики потенцијал. Поред традиционално добрих односа два народа, снажних дипломатских и политичких веза између Србије и Руске федерације, значајна карика у повезивању Града Новог Сада и Петроградског округа Санкт Петербурга је један од највећих енергетских система у Европи, компанија „НИС – Гаспромњефт“.

Састанку са представницима администрације Петроградског округа Санкт Петербурга присуствоваo је и Вадим Валентинович Смирнов, заменик генералног директора за односе са државним органима и корпоративне комуникације „Нафтна индустрија Србије“а.д.

Нови Сад, 30. мај 2019. године