Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВУЧЕВИЋ У ПОСЕТИ ХРВАТСКОЈ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић отпутовао је у дводневну посету Хрватској. Вучевић се данас, заједно са амбасадорком Србије у Хрватској Миром Николић, састао са градоначелником Загреба Миланом Бандићем са којим је разменио искуства о управљању виталним градским функцијама и разговарао о важности сарадње суседних држава на локалном нивоу.

-Отворено смо разговарали о свим актуелним темама, и комуналним које се тичу градова, али и о оним општим стварима које дотичу српско-хрватске односе. Разменили смо информације о положају Хрватске националне заједнице у Новом Саду и Српске националне заједнице у Загребу. Причали смо о решавању питања која су битна за оба града и обе државе. Морамо бити окренути ка будућности, јер нема успеха за овај део Европе ако не сарађујемо и не стремимо истом циљу. Суочавамо се са сличним проблемима, и треба да се позабавимо тиме како да задржимо људе на овим просторима, да ту нађу перспективу. Верујем да ће и они који воде државе наћи модел дијалога који прави бољу атмосферу за све нас.Сарадња између градова је увек лакша, јер су ближе свакодневном животу, тако да смо се током разговора дотакли питања спорта, одржавања спортских објеката, финансирања спортских клубова, и слично – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Представници Новог Сада на челу са градоначелником Вучевићем посетили су и седиште Српског народног вијећа у Загребу, где их је дочекао председник СДСС Милорад Пуповац. На састанку са Пуповцем градоначелник је рекао да ће сународници у Хрватској увек имати подршку Града Новог Сада.

-Циљ наше посете је унапређивање односа Срба и Хрвата, јер желимо стабилан регион, као и да Срби задовољно и равноправно живе са осталим грађанима Хрватске, и да имају исти положај као што Хрвати имају у Србији. Узнемире нас лоше вести и када видимо да је проблем што неко навија за одређени фудбалски клуб или што пише ћирилицом, јер те ствари не угрожавају никога. Захвалан сам Пуповцу и члановима Српског народног вијећа на свему што раде. Имали су храбрости да у кампањи за Европски парламент отворе болне теме како би указали на проблеме. Верујем да ће бити на висини задатка да одговоре на све изазове, а увек могу да рачунају на подршку пријатеља из Србије која никог не угрожава и не представља никакву опасност било коме. Желимо да сви људи живе мирно и слободно у својим кућама – истакао је Вучевић.

Милорад Пуповац је оценио да су од приоритетног значаја практична питања од животног интереса за сваког припадника српске заједнице у Хрватској.
-Настојимо чинити све да политичке турбуленције кроз које пролазимо наносе што мању штету свакодневном животу – закључио је Милорад Пуповац.

Нови Сад, 24. септембар 2019. године