Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВУЧЕВИЋ У БУДИМПЕШТИ НА СВЕТОСАВСКОЈ ПРОСЛАВИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствује данас Светосавској прослави у Будимпешти као изасланик председника Републике Србије Александра Вучића. Празновање Светог Саве у круговима пештанскo-будимског српства има традицију дужу од једног и по века, а обичај одржавања свечане академије је започет у првој половини прошлог века и настaвио је да се распростире по местим насељеним српским живљем. Тај празник се данас обележава широм Мађарске и постао је најзначајнији празник у српској заједници.У Будимпешти се у организацији Самоуправе Срба у Мађарској организује централна свечаност, а свој допринос у њеној реализацији дају и Будимска епархија и локалне српске самоуправе, колико им то могућности дозвољавају.

-У данима које посвећујемо једној од најсветлијих и најсветијих личности у историји српског народа Светом Сави – нашем узору човечности, част ми је што у име председника Србије Александра Вучића, као његов изасланик, имам прилику да вам се обратим, да вам честитам Савиндан и да га прославимо заједно. Човек светац, изванредне енергије, ванредне интелигенције, упорне воље - Свети Сава, говорио је ко смо ми Срби, о чему треба да учимо, какви треба да будемо, и куда треба да идемо. Учио нас је правим вредностима, и величини наизглед малих ствари. И ако чврсто корачамо по путу сазданом од ванвременског учења и предања тог мудрог човека, не можемо а да и сами не будемо велики. Можда нас Срба данас и нема пуно у Мађарској, ако се меримо са неким ранијим временима. Али наш народ у Мађарској има једну од најдужих традиција обележавања Савиндана, од свих наших Срба у расејању. Желимо да наша деца науче да се култура и историја разумеју и поштују, да храбро газе напред путем Светосавља, а ако и наиђу на неку препреку, да решење и ослонац траже у нашој православној вери – рекао је Милош Вучевић и честитао Савиндан нагласивши да  Срби треба да буду поносни на своје корене, и на то докле је Србија економски и политички догурала и колико је поштована у свету.

- Српски култ слободе је у лику једног човека, човека којег данас славимо. Човека чије дело је темељ наше будућности. И била је част сећати га се данас са Вама, у овом величанственом здању – задужбини Саве Текелије, српском Пантеону – закључио је у свом обраћању скупу Вучевић.

Светосавска академија je ове године одржаnа у свечаној сали Текелијанума, а том приликом сu додељene Светосавска награда и Повеља Саве Текелије за истакнути рад на очувању културне баштине Срба у Мађарској. Поред тог свечаног чина, који је најистакнутији део академије, као и светосавска беседа, у културно-уметничком програму наступили су ђаци, уметници, глумци и хор. Као наставак прославе, биће одржан и Светосавски бал у вечерњим часовима у палати Дуна у Будимпешти.

Нови Сад, 25. јануар 2020. године