Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВУЧЕВИЋ ПОСЕТИО КНИН

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић борави у дводневној посети Хрватској, а након јучерашње посете Загребу, он је данас обишао и Книн, све у циљу унапређивања односа Срба и Хрвата који живе на тим просторима.

Представници Новог Сада на челу са градоначелником Вучевићем посетили су Градску кућу у Книну где су се састали са градоначелником Марком Јелићем. Градоначелник Вучевић му се захвалио на гостопримству и поделио том приликом таблет-рачунаре деци српске националности која похађају школу у том граду, а која су са учитељима веронауке такође била присутна на пријему код градоначелника Јелића. 

- Са градоначелником Јелићем сам разговарао о конкретним облицима сарадње два града на пољу науке, образовања, али и привреде, при чему смо помињали пословне инкубаторе и спрегу универзитета и привреде. Велико ми је задовољсто што сам упознао и дивну децу српске националности која живе на територији Книна и похађају школу у том граду. Чули смо њихова искуства, а ми смо за све српске ученике са те територије, на иницијативу амбасадорке Србије у Хрватској Мире Николић, обезбедили таблет рачунаре, као вид подршке у одрастању, образовању, као и стицању нових навика коришћењем најновијих технологија. У разговору са градоначелником Јелићем уверили смо се да се у Книну води уравнотежена политика и да се једнако обраћа пажња на све етничке групе. Верујем да долази време у којем се нећемо бавити догађајима из прошлости, него да ћемо причати о томе како да стварамо бољи амбијент за нашу децу, да буду задовољна овде и да остану да живе и раде на овим просторима - рекао је Вучевић и позвао градоначелника Јелића, као и ученике присутне на пријему, да дођу у Нови Сад.

Градоначелник Марко Јелић је истакао да је сусрет уприличен захваљујући иницијативи амбасадорке Србије у Хрватској и градоначелника Вучевића да се покрене сарадња између Града Новог Сада и Града Книна на пољу образовања, али и научних, културних и других садржаја, с обзиром на то да два града, мимо величине, деле неке заједничке карактеристике.

Уследио је састанак са четири председника Српских општина, као и посета чланова новосадске делегације манастиру Крка који су том приликом разговарали са Његовим Преосвештенством Епископом далматинским Г. Никодимом.

Нови Сад, 25. септембар 2019. године