Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВУЧЕВИЋ НА ОТВАРАЊУ ''ДУНАВСКЕ ЛЕТЊЕ ШКОЛЕ'' У УЛМУ

- Србија придаје велики значај Стратегији Европске Уније за дунавски регион, и синергији између регионалних иницијатива ЕУ, и постојећих механизама сарадње у региону - поручио је на отварању ''Дунавске летње школе'' у Улму градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, и нагласио да очекује даље унапређивање свих компаративних предности које имамо као дунавски регион. Говорећи о развоју градова дунавског региона, градоначелник Новог Сада истакао је да је изузетно значајно да се он, у свим сегментима, базира на улагањима у паметна технолошка решења, да се пројекат „Smart city“ и сличне иницијативе имплементирају у нашим градовима, али и подигне општа свест грађана о важности развоја нових технолошких, организационих и логистичких решења усмерених на побољшање живота грађана.

Он је нагласио да је Нови Сад, као универзитетски центар, снажна база младих стручњака, који својим знањем управо доприносе развоју и имплементирању најновијих технологија.

- Прошле недеље Универзитет у Новом Саду је постао центар за сарадњу високошколских установа земаља западне и источне Европе и Народне Републике Кине, у оквиру ''Механизма 16+1'' и то је значајно и у контексту размене најнапреднијих информација, идеја и искустава, али и примене нових знања која ће за циљ имати и унапређење нашег региона - рекао је градоначелник Милош Вучевић на отварању ''Дунавске летње школе'' коју организује Европска дунавска академија у сарадњи са неколико универзитета из дунавског региона.

Градоначелници Новог Сада и Улма Милош Вучевић и Гунтер Циш разговарали су о унапређењу сарадње побратимљених градова, и сагласили се да ће још интензивније да раде на остваривању циљева који су обухваћени Дунавском стратегијом Европске Уније. Они су поручили и то да ће унапређивати односе, и развијати нове могућности за партнерство у областима науке, привреде, заштите животне средине, туризма, културе, покретања инфраструктурних пројеката, младих, спорта. Током дводневне посете немачкој покрајини Баден – Виртемберг градоначелник Новог Сада Милош Вучевић разговарао је и са државном секретарком Терезом Шопер, представницима Владе и Скупштине Баден – Виртемберга. У Индустријско-трговачкој комори у Улму, новосадској делегацији презентован је немачки концепт дуалног образовања, а како је договорено, са свим компаративним предностима тог система они ће ускоро упознати и привреднике у Привредној комори Нови Сад.

На позив градоначелника Милоша Вучевића у Нови Сад следеће године долази делегација немачке покрајине Баден - Виртемберг, коју ће предводити министар у Влади Гвидо Волф.

Нови Сад, 28. септембар 2017. године