Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК УРУЧИО ФЕБРУАРСКУ НАГРАДУ ПРОФ. ДР ВЛАДИМИРУ ПЕТРОВИЋУ

На свечаности поводом обележавања 1. фебруара – Дана Града Новог Сада, градоначелник Милош Вучевић уручио је Фебруарску награду, која се додељује као признање за најзначајнија дела и достигнућа Новосађана, проф. др Владимиру Петровићу. Првог фебруара 1748. године Нови Сад је проглашен слободним краљевским градом. Тада је царица Марија Терезија потписала "Повељу слободног краљевског града" чиме је град стекао аутономију високог степена у оквиру тадашње Хабсбуршке монархије.

- Нови Сад је увек био град изузетних људи, храбрих и хуманих, које је покретала љубав према њему, и који су чинили све да га учине бољим. Не треба се враћати у далеку прошлост, довољно је погледати и мало уназад, па чак и у јуче, и прекјуче, и од тога се никада нећемо дистанцирати, иако је нека дистанца сада препоручена, исто као што је живот под маскама постао наша свакодневица, али постоји нешто што никада неће бити скривено - а то су људи! И они пре 273 године, и они данас. Људи који су били довољно храбри да мењају наш град, да исписују његову историју од 1. фебруара 1748. године, када су показали да су самостални, да им не треба „старатељ“ – нагласио је градоначелник Милош Вучевић и додао – ''Људи одлучују, а не вирус'' казао ми је проф. др Владимир Петровић, епидемиолог, члан Кризног штаба, директор Института за јавно здравље Војводине, борац, хуманиста, човек који нас води у овој борби, којем довољну захвалност никада нећу моћи да изразим јер је спасио толико живота, и не смем ни да помислим како би нам било да нисмо имали њега и његов сјајан тим са Института за јавно здравље Војводине.

Највише градско признање додељено је проф. др Владимиру Петровићу за истакнути научно-истраживачки, наставно-образовни и стручни рад са међународно признатим ангажманом и оствареним резултатима у пружању и унапређењу превентивне здравствене заштите становништва, као и стручни допринос у спречавању ширења заразне болести Ковид 19. Иницијативу да високо градско признање добије директор Института за јавно здравље Војводине поднели су Медицински факултет ''Нови Сад'' и Предшколска установа ''Радосно детињство''.

- Захваљујем се онима без којих не бих данас стајао пред вама, најпре колективу Института за јавно здравље Војводине који се бори против пошасти која је задесила цео свет. Ја сам само један од многих здравствених радника који су сачували здравље и животе грађана. Одржали смо функционалност здравственог система и дошли смо у ситуацију да видимо светло на крају тунела. Имали смо подршку државе на свим нивоима, а ми смо друштво организоване импровизације и као такви смо најспособнији на свету да се прилагодимо на зло које нас је задесило – рекао је проф. др Владимир Петровић који је одлучио да новчани износ награде поклони ''Дечјем селу'' у Сремској Каменици.

Свечаност поводом 273. рођендана Новог Сада одржана је у складу са актуелним епидемиолошким мерама. У културно-уметничком програму учествовали су виолинисткиња Лана Зорјан, као и пијанисткиње Милена Буча Милошевић и Ивана Дамјановић Илић. Приказан је филм о овогодишњем лауреату, а емитоване су и видео честитке представника градова побратима и пријатеља Новог Сада и то, између осталих, Дортмунда, Ријеке, Крфа, Модене, Бања Луке, Норича и Нижњег Новгорода.

Нови Сад, 1. фебруар 2021. године