Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК СЕ САСТАО СА АМБАСАДОРОМ НР КИНЕ И ДЕЛЕГАЦИЈОМ ГРАДА НИНГБО

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић састао се у Градској кући са амбасадором НР Кине у Србији Њ.Е. Ли Мингом. Састанку је поред амбасадора присуствовала делегација кинеског града Нингбо коју су предводили генерални секретар Комитета Нингбо Комунистичке партије Кине и члан Сталног комитета КПК за Провинцију Џеђијанг, Пенг Ђиаксуе,као и специјална представница за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе, амбасадорка Ђијанг Ју. Они су разговорали на тему унапређења сарадње између Нингбоа и Новог Сада, као и о снажним пријатељским односима које негују кинески и српски народ.

Градоначелник Ђурић је пожелео кинеском амбасадору срдачну добродошлицу и успешан мандат, а амбасадор је изразио жељу да се плодоносна сарадња две земље настави на свим нивоима, на темељу традиционалног пријатељства и стратешког партнерства НР Кине и Републике Србије. Градоначелник је навео да је сарадња Града Новог Сада и Амбасаде НР Кине на изузетном нивоу и да је велики допринос тако добрим односима дала и бивша амбасадорка Чен Бо, додавши да се нада да ће та сарадња бити још боља.

Саговорници су се осврнули на сарадњу Новог Сада и Нингбоа која датира још од 2015. године када је потписан Меморандум о разумевању између два града, у вези са успостављањем пријатељских односа и сарадње. С обзиром на то да је Нингбо један од највећих економских и трговинских центара у Кини, градоначелник је истакао да је управо у тој области могућа сарадња, као и на пољима туризма, културе, спорта и заштите животне средине.

Он је нагласио да захваљући расту градског буџета, Нови Сад реализује никада већи обим јавних капиталних инвестиција, тако да је позив и за кинеске компаније отворен за учешће у градским пројектима. Подсетио je да је протеклог месеца боравио у НР Кини када је остварен велики број пословних контаката, и напоменуо да реномирана кинеска компанија Лианбо ускоро отвара фабрику у радној зони Каћ, а да је недавно одржао изузетно конструктиван састанак и са представницима компанија „China Shandong Hi-Speed Qianfang International Technology Co, Ltd” и „Beijing Transinfo Technologi Co, Ltd.“

Нови Сад, 17. новембар 2023. године