Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРИМИО ПРЕДСТАВНИКЕ СРБА ИЗ ХРВАТСКЕ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић примио је у Свечаној сали Градске куће представнике Срба повратника у жупаније Далмације и Лике. У Нови Сад стигле су делегације Срба из Шибенско-книнске, Задарске, Личко-сењске жупаније.

- Мени је задовољство што данас у Градској кући можемо да примимо представнике жупанија, односно општина из Републике Хрватске где живи српско становништво. Важно је да имамо добру међусобну комуникацију и да решавамо проблеме који су остали из ратних догађања деведесетих година. И АП Војводина и Град Нови Сад имају јако добру сарадњу са начелницима и заменицима начелника општина и жупана из Републике Хрватске и гледамо да на сваки начин решимо њихове проблеме, јер је много оних који су дошли са тих простора у наш град и увек смо спремни да им помогнемо да се интегришу, како да регулишу своја имовинска права и како могу нормално да функционишу на релацији између Србије и Хрватске. – рекао је градоначелник Игор Павличић.

Заменица жупана Задарске жупаније Рајка Рађеновић рекла је да је највећи проблем повратника економско-социјална страна, јер они веома тешко проналазе запослење, поготово у време кризе.

- Наш данашњи сусрет је нешто што је започето пре десетак година између Владе Војводине и наше повратничке популације. Осмишљен је један пројекат који је у самом почетку био хуманитаран, а то је помоћ избеглицама које су у току „Олује“ дошле на ова подручја и остали овде, а исто тако и помоћ нама који смо се вратили у Хрватску. Тај пројекат се развија и прераста у пројекат економске сарадње. Надам се да ћемо на неки начин бити и повезница између две државе не само данас него и у будућности - рекао је Никола Лалић, заменик Личко-сењског жупана.

На састанку се говорило о плановима за будућу привредну, културну и спортску сарадњу, а разматране су и могућности да везе града са хрватским жупанијама и општинама буду јаче у свим областима међурегионалне сарадње.


Нови Сад, 16. март 2012. године