Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИО УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетиo je Универзитет у Новом Саду где је са ректором проф. др Душаном Николићем и његовим сарадницима разговарао о даљем унапређивању сарадње у различитим областима између Града Новог Сада и Универзитета у Новом Саду.

- Више пута сам истицао да је непроцењив значај за Нови Сад што је у баш нашем граду седиште тако снажног и добро организованог Универзитета, као што је Универзитет у Новом Саду. Велико је задовољство, а за мене, као некадашњег студента овог Универзитета, и част, да са ректором и деканима новосадских факултета разговарам о више тема које нас повезују. Град Нови Сад и Универзитет имају традиционално добру сарадњу кроз стручну праксу студената завршних година, који имају прилику да обаве праксу у градској администрацији.  Данас је једна од тема уређење кампуса у Новом Саду, а ми смо већ за данашњи састанак припремили неке предлоге и динамику решавања проблема из тог делокруга. Као  доминантна тема данас се истиче подршка Универзитета даљем привредном развоју града. Универзитет поседује огроман привредни потенцијал, а не само научни и образовни. Ми желимо да охрабримо Универзитет да има још бољу сарадњу са привредним субјектима на територији Града, односно да се студенти образују у оним образовним профилима за којима тржиште има потребу и који брзо проналазе радна места – рекао је градоначелник Вучевић.

Ректор проф. др Душан Николић рекао је да Град и Универзитет тесно сарађују читав низ деценија и да се нада да ће ова посета градоначелника допринети продубљивању те сарадње у више области.

- Ми ћемо данашњи сусрет искористити да замолимо градоначелника за подршку у вези са уређењем кампуса и у вези са неким другим активностима које су веома важне за Универзитет у Новом Саду. Такође, предложићемо и неке облике сарадње који су важни за Град Нови Сад, тако што ћемо покушати да наш интелектуални потенцијал, који се налази на 14 факултета и два научно-истраживачка института, ставимо у службу Града и да на тај начин допринесемо општем напретку наше средине. Градоначелник и ја смо већ пре неколико недеља водили разговоре у Градској кући о областима у којима можемо сарађивати. То је био један начелни разговор, а сада улазимо у оперативну фазу и искрено се надам да ће овај данашњи састанак означити нови период у сарадњи Града и Универзитета – рекао је проф. др Николић.

Када је реч о уређењу кампуса, ректор је указао на проблем са локацијом контејнера, са асфалтирањем одређених тротоара, недостатком мобилијара и клупа и истакао шта је све потребно кампусу.

- Ми смо у могућности да већ ове године начинимо одређене измене и захваљујући иницијативи Универзизета и њиховим сугестијама, да предвидимо средства у буџету за 2016. годину, која ће учинити кампус Универзитета у Новом Саду још уређенијим и прилагођенијим студентима и професорима – рекао је градоначелник.

Нови Сад, 25. новембар 2015. године