Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ОБИШАО РАДОВЕ НА САНАЦИЈИ И УРЕЂЕЊУ ЗЕЛЕНИЛА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, члан Градског већа за урбанизам и заштиту животне средине Немања Старовић, в.д. директора ЈКП "Градско зеленило" Милан Новаковић и в.д. директора ЈП "Завод за изградњу града" Горан Вишњић обишли су радове на санацији и уређењу зеленила у кругу објекта Матице српске, на  Петроварадинској тврђави и у Улици Ласла Гала, где је градоначелник симболично засадио једно дрво.

- Завршен је велики део посла око уређења паркинг простора иза Матице српске, као и озелењавање, што је веома важно будући да се ради о установи од прворазредног значаја пре свега у области културе и науке за наш народ, и амбијент око ње мора бити беспрекоран. Осим тога приводе се крају радови на рашчишћавању зидина Петроварадинске тврђаве, као и радови у околини Тврђаве, према Дунаву - изјавио је градоначелник и додао да је Градско зеленило једно од најагилнијих и најактивнијих градских комуналих предузећа и да за ове радове има пуну подршку на само Града већ и свих Новосађана јер у  Новом Саду постоји реална потреба да буде далеко већи број зелених површина.

Пројектом реконструкције зелених површина у околини зграде Матице српске планирано је уређење постојећег зеленила, садња лишћарског и четинарског дрвећа и перена, као и подизање травњака. По пројекту је предвиђена садња 7 платана, 14 лески, 23 стабла тисе и 399 хирерикума. Биће подигнут и травњак површине 736 квадратних метара.

У Улици Ласла Гала предвиђено је подизање око 570 квадратних метара травњака, а биће засађено 46 нових стабала ликвидамбара, липа, црвенолисних јабучица, брезе, кестена, жалосног бреста и  рујева, као и више од 100 комада различитих врста шибља. У оквиру паркинга стабла ће имати металну заштиту. Нових 159 стабала биће засађено и у Улици Алексе Шантића.

Радови на санацији и уређењу зеленила Петроварадинске тврђаве теку планираном динамиком, а након крчења самоникле вегетације, следи садња више од 25.000 садница живе ограде и украсног шибља различитих врста.

Нови Сад, 18. октобар 2012. године