Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК О НОВОМ СЕТУ МЕРА У БОРБИ ПРОТИВ ШИРЕЊА КОРОНА ВИРУСА

На ванредној конференцији за новинаре у Скупштини Града Новог Сада, градоначелник Милош Вучевић представио је нове мере у борби против ширења корона вируса које ће бити реализоване на нивоу локалне самоуправе. Он је подсетио на то да вечерас од 20 часова престаје јавни градски превоз, затварају се угоститељски објекти и тржни центри, и забрањује се окупљање више од пет особа, а да ће такси услуге до даљег бити доступне.

-Дисциплина се поправила, људи су разумели апеле и почели да поступају у складу са препорукама лекара и државе, а сви изузеци ће бити санкционисани. Што се тиче Дома здравља, успели смо да организујемо неколико нових услуга. У објекту Дома здравља у Змај Огњена Вука бр.18 отворили смо нову амбуланту само за особе са респираторним обољењима, уведено је нових 14 телефонских линија и 6 линија ДЗ за психолошку подршку. У објекту на Новом насељу се отвара и диспанзер за децу са респираторним тегобама. Поносан сам на све здравствене раднике, као и на све који раде у кол центрима, на волонтере које организује Црвен крст, њих је 100 анагажовано, а 500 волонтера је на чекању. Контактирали смо управнике стамбених зграда да се и они ангажују око помоћи људима – нагласио је градоначелник Вучевић. Он је рекао да ће јавност путем медија бити обавештена о свим трговинама које ће од 4 до 7 ујутро бити отворене за старије суграђане, , а реч је о преко сто објеката у Новом Саду, као и о дежурним апотекама.

-Није лако и неопходна је добра организација. Превоз за запослене у здравству, и оне који морају да раде у приватним компанијама реализоваће се у договору са државним органима. Циклонизација и ЈКП Стан обилазе цео град и дезинфикују поред јавних установа и стамбене зграде, и важно је да се координирају са управницима зграда, како би им дозволили да уђу, с обзиром на разне приче о лажном представљању које круже. Успевамо да задржимо максималан ниво комуналних услуга, сви капцитети су ангажовани. Очекујте да ће ускоро бити прописано затварње паркова и пијаца, вероватно од сутра – навео је Вучевић.

Градоначелник је најавио да ће већ почетком идуће седмице бити донета одлука о једнократној помоћи за преко 33 000 пензионера у Новом Саду са пензијама до 30 000 динара, и то из робне резерве и Црвеног крста. Он је такође изјавио да се ради на одлуци којом ће бити омогућен попуст на закуп пословног простора у граду и на СПЕНС-у како би се пружила подршка приватним фирмама.

-Суфицит у буџету Града ће сачувати Нови Сад. Велики проблем ће имати ЈГСП, који неће моћи да опстане у оваквим околностима без значајне подршке Града, међутим сада је најважније питање спашавања људских живота – рекао је Вучевић.

Он је апеловао на грађане да буду јединствени, солидарни и дисиплиновани како бисмо што брже и са мање последица изашли из кризе изазване епидемијом корона вируса.

- Наша држава може бити пример у Европи како функционише систем у овако тешким условима. Нема одмора за запослене у здравству и у јавном сектору, солидарност се осећа на сваком кораку, многи приватници нуде своје смештајне капацитете. Међутим, сада је најважнија самоконтрола, није време за дружења, јер право на живот је основно право. Сви заједно морамо допринети да буде што мање оболелих и тешких последица – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Он је рекао да Град дистрибуира маске свима који морају да буду на терену, те поред радника градских предузећа и органа, маске је Град набављао и за раднике Поште, ЕПС-а, као и таксистима. Он је подсетио да је најављено да ће следеће недеље неколико милиона маски стићи у Србију, па ће кренути њихова дистрибуција ка апотекама широм земље.

Нови Сад, 21. март 2020. године