Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК НА ПРОСЛАВИ СВЕТОГ САВЕ У ОШ ''МИРОСЛАВ АНТИЋ'' У ФУТОГУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаном програму поводом школске славе Свети Сава у ОШ „Мирослав Антић“ у Футогу. Заслужним ученицима током приредбе уручене су Светосавске награде.

- Верујем у то да прича о Светом Сави није само једна лекција из историје, нити један час на веронауци. Његова дела су ванвременска, а светосавље је координатни систем наше духовне и културолошке вредности, то је наш одговор на све што нам се дешавало, али и путоказ куда треба даље да идемо. Свети Сава је оставио дубок траг у духовном, државотворном и културолошком смислу. Захваљујући њему, ми смо се као народ и држава формирали и очували нашу културну баштину, схватили шта значе језик и писмо, шта значи вера. То нам је помогло да издржимо пет векова окупације, ратове и све оно кроз шта смо, нажалост, прошли као народ. Он је мирио браћу, спојио национално и универзално и приближио Исток и Запад, а то нам је и данас најпотребније и ту леже одговори на бројна питања која нам се намећу. Светосавље је пут којим морамо да идемо, ако желимо да будемо одговорни према будућим поколењима – нагласио је градоначелник Вучевић.

У оквиру свечаног програма присутнима се обратио и директор ОШ „Мирослав Антић“ у Футогу Немања Јовишевић који се захвалио градоначелнику на подршци коју Град пружа тој образовној установи. Он је нагласио да је Савиндан важан за све школе, јер се чува успомена на првог српског Архиепископа и великог просветитеља који је показао шта значе праштање, љубав, достојанство, част и знање.

- Свети Сава је духом са нама, не само данас, него током читаве године – рекао је Немања Јовишевић.

Нови Сад, 27. јануар 2020. године