Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК И МИНИСТАРКА ПРАВДЕ ПОСЕТИЛИ СИГУРНУ ЖЕНСКУ КУЋУ

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама који се обележава 25. новембра, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно са министарком правде Републике Србије Нелом Кубуровић, посетио је Сигурну женску кућу. Сигурна женска кућа у Новом Саду од 2009. године постоји као редовна делатност Центра за социјални рад, а до тада је функционисала као пројекат, који је од 2006. године подржаван средствима Градске управе за социјалну и дечју заштиту.

- Свака посета оваквој установи делује отрежњујуће, да боље схватимо неприхватљиве појаве у нашем окружењу, и због чега држава улаже напоре да институционално, превентивно и репресивно делује према насилницима. Међутим, неопходно је да у решавање тог проблема буде укључена цела друштвена заједница. Град је партнер Сигурној женској кући, државним органима и свима који су укључени у овај облик социјалне заштите. Ми паралелно радимо и на економском оснаживању жена, јер желимо да оне покрећу своје послове и да не зависе ни од кога. Ускоро завршавамо пројекат са Владом Републике Србије који пружа подстицаје женама предузетницама, а кроз који се види да су оне које смо подржали да покрену свој бизнис, успеле да се изборе на тржишту. Ово је веома важно имајући у виду податке да већина жена остаје у породицима у којима трпе насиље због економске зависности – нагласио је градоначелник Вучевић и подсетио на то да ће Министарство правде заједно са Европском унијом реализовати највећу инвестицију у области правосуђа на територији Новог Сада, а реч је о изградњи Палате правде на углу улица Максима Горког и Стражиловске.

Према речима Неле Кубуровић, Министарство правде и Влада РС континуирано раде на превенцији и на борби против насиља над женама и децом. Доказ за то је, како је рекла, и усвајање Закона о спречавању насиља у породици који се примењује годину и по дана.

- Захваљујући примени тог Закона разматрано је 64 000 случајева насиља, и то нам говори да су жене охрабрене да насиље пријављују и траже институционалну заштиту. Постигнути су основни циљеви Закона, а то су брзо реаговање државе и мултисекторска сарадња. На нивоу сваког тужилаштва постоји група за координацију коју чине тужилац, полицијски службеник и представник Центра за социјални рад, а сачињено је преко 16 000 индивидуалних планова заштите за конкретне случајеве. Сви треба да пријављујемо насиље, јер нeпријављивање је такође прекршај – казала је Нела Кубуровић и истакла да је у новембру усвојен Закон о бесплатној правној помоћи за жртве насиља који почиње да се примењује следеће године.

- Проблем насиља над женама увек се мора посматрати из угла жртве која се у Сигурну кућу склонила да преживи, и од нас очекује ефикасну мултисекторску подршку. Од почетка године овде је збринуто 96 особа, 43 жене и 53 детета. Град Нови Сад је подршком коју пружа Сигурној женској кући спасао њихове животе – рекла је руководилац Сигурне женске куће Нада Падејски-Шекеровић. Како је објаснила, након смештаја штићеника у прихватилиште, реализују се активности социолошког и економског оснаживања у циљу проналажења одрживих решења да се жена врати у заједницу и живи без насиља. Она је такође истакла да, у ситуацијама када је насиље таквог интензитета да се жене обраћају за помоћ, увек су насиљу изложена и деца.

Међународни дан борбе против насиља над женама проглашен је на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба одржаном у Боготи 1981. године. Дан 25. новембар је одабран као дан сећања на сестре Мирабел (Патриу, Минерву и Марију Терезу) које је брутално убио диктатор Рафаел Трухиљо у Доминиканској републици 1960. године. Уједињене Нације су 1999. године резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.

Нови Сад, 26. новембар 2018. године