Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК И АМБАСАДОР САД НА ЗАВРШНИЦИ ''ДАНА АМЕРИЧКЕ КУЛТУРЕ У НОВОМ САДУ''

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и амабасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Њ. Е. Кајл Скат посетили су изложбу скица мурала у Музеју савремене уметности Војводине поводом завршнице манифестације ''Дани Америчке културе у Новом Саду''. Циљ манифестације, која се одвијала током маја уз подршку Града Новог Сада и Амбасаде САД, је повезивање америчке и српске културе кроз размену уметничких искустава, презентацију практичних радова и међусобно упознавање уметника обе државе, али и упознавање грађана Новог Сада са њиховим стваралаштвом.

- Овим пројектом, који је приказао више аспеката америчке културе, направљен је нови искорак у сарадњи Новог Сада и амбасаде САД. Надам се да ће такав концепт у наредним годинама бити још развијенији и да ће наши односи бити на још вишем нивоу. Заинтерсовани смо да Амерички кутак у Новом Саду добије нови, бољи простор за рад и да буде видљивији грађанима Новог Сада, а надам се да ће Новосађани и наши гости уживати вечерас у укусима кухиње Аризоне која се представља на ''Food fest''-у – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Амерички и новосадски уметници су кроз шест различитих праваца у виду радионица и трибина размењивали искуства и јавно представили новонастале радове грађанима Новог Сада на јавним локацијама.

- Надам се да смо успели да покажемо грађанима ширу слику америчке културе, од позоришта, преко музике, стрипа, урбане уметности и скејтбординга. Амерички ствараоци који су посетили Нови Сад отишли су са добрим утисцима о српској култури и гостопримству, и рекли су да ће сигурно доћи поново – рекао је амбасадор Кајл Скат.

Домаћин у Музеју савремене уметности Војводине био је директор те установе Радован Јокић и он се захвалио што је изложба скица мурала поверена Музеју савремене уметности Војводине, који, како је рекао, и ради под слоганом – Простор отворених могућности. Градоначелник и амбасадор погледали су мурал на Булевару Михајла Пупина који је дело девет студената Академије класичног сликарства у склопу Универзитета Едуконс, под вођством познате америчке сликарке мурала Џил Ротенбергер.

Реч је о својеврсном приказу великана разних области културе, као и цртаних и стрип-јунака, научника и других познатих личности, који су уметници поклонили Новосађанима у оквиру акције која је симболично носила назив "Хероји града".

Нови Сад, 26. мај 2017. године