Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЂУРИЋ ЧЕСТИТАО МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА

Поводом Међународног дана Рома 8. априла, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић заједно је са члановима Градског већа Данијелом Костић и Милорадом Радојевићем примио у Градској кући представнике ромске заједнице. Делегацију су чинили директорка Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине Љиљана Михајловић, покрајинска посланица Јелена Јовановић, чланица Општинског већа Сремских Карловаца задужена за области спорта, омладине и социјалне политике Живана Живановић, као и предузетници Дејан Петровић, Жељка Николић, Драгана Ћирић, Санида Самарџић и Џељан Мароли.

- У нашем граду познатом по мултиетничности и мултинационалности, 8. април традиционално посвећујемо нашим суграђанима који су део ромске националне мањине. Као и до сада, наставићемо, кроз један партнерски однос и плодотворан дијалог да унапређујемо њихов положај. Данас смо на веома садржајном састанку у Градској кући разговарали о тренутном положају Рома у Новом Саду, о недавно усвојеном Локалном акционом плану и о пословним изазовима са којима се сусрећу ови перспективни новосадски предузетници. Чули су се конкретни предлози, како сa њихове, тако и сa наше стране, о томе како локална самоуправа може унапредити живот ромске заједнице на свим пољима, али и савети везани за конкурисање за средства у малом бизнису, преко наше Градске управе за привреду - рекао је Милан Ђурић честитавши Међународни дан Рома.

Скупштина Града Новог Сада је крајем децембра 2023. године усвојила Локални акциони план за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Граду Новом Саду за период 2023–2026. годинe, а Град Нови Сад већ деценију има формиран Мобилни тим за инклузију Рома, Тим за унапређење положаја Рома и Ромкиња, али и координатора за ромска питања. Координаторка Тима за унапређење положаја Рома и Ромкиња Града Новог Сада Љиљана Михајловић захвалила се Граду Новом Саду, градоначелнику Милану Ђурићу и његовим сарадницима на великој подршци коју свакодневно пружају ромској заједници. Она је честитала Међународни дан Рома сународницима, уз жељу да будућност донесе једнакост  и достојансвен живот свима.

- Данашњем састанку присуствовали су Роми предузетници који представљају потенцијал нашег града и руше стереотипе и предрасуде. Упркос досадашњим напорима и даље се неправедно суочавамо са дискриминацијом. Зато морамо показати јединство и солидарност за бољу будућност наше деце и за сваког члана наше заједнице - рекла је Љиљана Михајловић.

Нови Сад, 8. април 2024. године