Читај ми

ГРАДИ СЕ ЕТНО КУЋА ''ЗМИЈАЊЕ'' У КАЋУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић посетили су Удружење грађана ''Змијање'' из Каћа и разговарали са председником тог удружења Томиславом Николићем о активностима које спроводе у циљу неговања традиције и обичаја тог краја.

- Нови Сад је препознатљив по мултикултуралности и неговању традиције, обичаја и културних вредности људи из различитих крајева који га насељавају. Удружење грађана ''Змијање'' показало нам је простор на којем ће бити изграђена етно кућа карактеристична за тај део Републике Српске. Представништво Републике Српске нам је сигнализирало да треба да се укључимо у тај пројекат и ми смо то учинили. Надам се да ће до краја септембра кућа бити отворена за грађане, јер, најважнија је шира прича, то јест хармоничан суживот свих Новосађана, без обзира на то да ли су овде рођени или су однекуд дошли – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима директора Представништва Републике Српске у Србији Млађена Цицовића изградња етно куће у Каћу је прави пример како Представништво ради на подстицању сарадње између Републике Српске и Србије.

- Град Нови Сад свесрдно подржава све наше пројекте које радимо заједно са удружењима на очувању традиције и културне баштине. Одмах смо препознали важност пројекта Удружења ''Змијање'', јер је реч о садржајима који ће јачати везе са завичајем, али ће допринети и интеграцији људи у средину у коју су дошли – рекао је Млађен Цицовић.

Председник Удружења грађана ''Змијање'' захвалио се на подршци државним институцијама и изразио наду да ће етно кућа бити место окупљања грађана, али и сликара, песника и писаца како би се допринело развијању и промоцији културе.

Нови Сад, 18. август 2015. године